Ik woon in het zuiden van het land met mijn man en mijn zoon Evert, die al sinds zijn geboorte (1997) ernstig allergisch is. Sinds 2002 verzorg ik de kookrubriek in het kwartaalblad van de Stichting Voedselallergie: Allergie en Voeding. Daarnaast schrijf ik hier wekelijks een recept, altijd vrij van koemelk en alle vormen van zuivel, kippenei, pinda, noten, pitten en zaden en schaal- en schelpdieren. Ook recepten zonder soja, tomaat, vlees, tarwe en cacao krijgen aandacht. 

Lees meer over Yvonne van der Brugge

Kinderdroom

“Wat wil jij later worden?” Deze vraag wordt vaak al vroeg in de kindertijd gesteld door goedbedoelende ooms en tantes. Zo rond mijn 8e had ik het antwoord steevast paraat: ik word kok of schrijfster! Dat leek me allebei geweldig. Maar kleine meisjes worden groot en krijgen nieuwe dromen. Uiteindelijk ben ik psychologie gaan studeren, waarbij het schrijven van stukken en essays een verplicht nummer was, evenals het bereiden van de dagelijkse maaltijd in de studentenkeuken. Ik werd wetenschappelijk onderzoeker en stopte daarmee toen mijn zoon werd geboren. Toen tuimelde ik pardoes de Wondere Wereld der Allergieën in, totaal onvoorbereid, soms machteloos, vaak verdrietig en zoekend naar hulp. Wat kun je nog (voor lekkers) eten wanneer melk, ei, noten, cacao en alles wat uit een pakje komt verboden zijn? Door mijn liefde voor koken en voor mijn kind, wilde ik maar al te graag lekkere, gezonde dingen op tafel zetten. Het werd naast het huishouden een hele dagtaak, maar in de loop der tijd keerde het vertrouwen terug: met veel uitproberen en testen bleek er uiteindelijk nog een heleboel mogelijk!

Het ontdekken van Stichting Voedselallergie heeft me daarbij veel rust gebracht: wij waren niet de enigen in deze beproeving! Al vrij snel stond voor mij vast dat ik graag mee wilde werken als vrijwilliger en ging ik aan de slag als redactielid van het kwartaalblad. In 2002 heb ik de kookrubriek nieuw leven ingeblazen, met de recepten die ik inmiddels voor mijn zoon ontwikkeld had en die ik graag met anderen wilde delen. In dit digitale tijdperk is de stap naar de website een logische. Ik hoop dat ik wat steun en inspiratie kan bieden aan diegenen voor wie koken en eten niet zo vanzelfsprekend is, zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Het blijft leuk om nieuwe dingen uit te zoeken en variaties voor recepten te bedenken. Een poosje geleden trof het me ineens als een verrassing: ik leef mijn kinderdroom! Ik kook en ik schrijf daarover. En daarmee is de cirkel rond. Hoe een ernstige allergie ook mooie dingen voort kan brengen…

Koken met voedselallergie? Er is meer mogelijk dan je denkt!

Koken met voedselallergie? Er is meer mogelijk dan je denkt!

Als moeder van een allergische zoon, fervent kookliefhebber en culinair redacteur bij Allergie en Voeding, heb ik in de loop der jaren veel ervaring in de dieetkeuken opgedaan. De recepten die ik op deze pagina deel zijn allemaal en zonder uitzondering VRIJ van KOEMELK, KIPPENEI, PINDA, NOTEN, PITTEN en ZADEN en SCHAAL- en SCHELPDIEREN. Daarnaast zijn veel recepten vrij van SOJA (zie de aparte verzamelcategorie 'Sojavrije lekkernijen' voor desserts, gebak en brood). Waar mogelijk geef ik alternatieven voor andere allergenen. En ze zijn - tenzij anders vermeld -  voor 4 personen.

Over het gebruik van producten:
Blijf opletten! Na een poosje weet je zo’n beetje alle producten die in je dieet passen blindelings te vinden, maar het blijft altijd noodzakelijk om waakzaam te zijn, aangezien fabrikanten hun receptuur van tijd tot tijd veranderen. Lees dus regelmatig de ingrediëntendeclaraties op de verpakkingen na. Bij de producten die ik zelf (en dus ook in mijn recepten hier) gebruik, laat ik al jaren, in overleg met de allergoloog, de opmerking ‘kan sporen bevatten van…’ links liggen. Mag of wil jij dit niet, kijk dan zelf goed de verpakking van alle producten na op dergelijke kreten, of bestel een merkartikelenlijst bij het Voedingscentrum. Bedenk wel dat ook de informatie op deze jaarlijks uitgegeven lijst tussentijds verouderd kan raken. Blijf dus zelf controleren!

TIP: In de webwinkel van oa AH en Jumbo vind je per product de ingrediënten en allergenen. Kijk ook eens op onze Pinterest-pagina voor handige en lekkere producten. Benieuwd welke margarine, chocolade, kaas en (slag)room in jouw dieet passen? Je leest het hier onder!

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
16269 Hits
0 reacties

Oosterse pannenkoeken

Oosterse pannenkoeken

200 gram bloem (evt. deel volkoren)
2 theelepels kurkuma
350 ml water, 1 eetl. olie
50 ml droge sherry
4 eetlepels sojasaus*
1 bosui in ringetjes
1 chinese kool, 125 gram taugé*
1 - 2 preien, evt. 1 rode peper 
1 knoflookteen 1 thl. gemberpoeder
bakje biologische tofureepjes*
olie om te bakken

Met een koekenpan en een wok tover je deze vega-maaltijd op tafel. De pannenkoek krijgt een typisch oosters tintje door de vulling, maar ook door toevoeging van sherry en sojasaus. *Verdraag je geen soja, voeg dan in plaats van sojasaus wat zout naar smaak, of een dessertlepel umeboshi pasta en twee eetlepels water toe. Laat in dat geval ook de taugé weg. Daarvoor in de plaats kun je blokjes rode paprika, of extra ringetjes bosui gebruiken. In plaats van tofublokjes kun je uiteraard ook kipfilet of hamlappen nemen.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
438 Hits
0 reacties

Citroencake

Citroencake

275 gram bloem
50 gram maizena  
150 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
1,5 theelepel baksoda
1 theelepel (appelcider)azijn
75 gram vloeibare margarine
citroenrasp van 1 citroen
250 ml Spa Citroen
100 gram poedersuiker
ca. 2 eetlepels citroensap
sprinkels naar keuze ter decoratie

Bakken met limonade, het werkt. Door de bubbeltjes rijst je baksel extra goed. Logisch dan ook, om voor een citroencake citroenlimonade te gebruiken!  Bij een high tea of toetjesbuffet is het leuk om (zoals op de foto) kleine cakes te bakken en in mini-puntjes te snijden. Daarvoor gebruik je 4 springvormpjes van 11 of 12 cm doorsnee, gewoon bij onder meer AH te koop. Wil je één grote cake, neem dan een vorm van ca 22 cm doorsnee.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
33 Hits
0 reacties

Miniquiches met champignon, spek en spinazie

Miniquiches met champignon, spek en spinazie

Voor 12 stuks:
12 plakjes bladerdeeg 
100 gram kikkererwtenmeel
2 eetlepels maizena/aardappelzetmeel
halve theelepel uipoeder
1 theel kurkuma,1 theel baksoda
175 ml water, 1 theel (appelcider)azijn
100 gram gerookte spekreepjes
1 kleine ui, gesnipperd 
250 gram champignons in plakjes
300 gram verse gewassen spinazie
wat olie om in te vetten

Kikkererwtenmeel – gewoon te koop bij de supermarkt - kun je prima gebruiken als ei-vervanger. Hier lees je hoe dat werkt bij het maken van een quiche. Natuurlijk kan dat in een springvorm of ovenschaal. Je snijd de quiche dan in puntjes of blokjes om te serveren. Ik maak hier echter de mini-variant in een muffinblik met 12 holtes: grappig en lekker als voorgerecht, of als lunch-, buffet- of picknickhapje. De quiche kan zowel warm als koud gegeten worden.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
453 Hits
0 reacties

Oosterse aardappelpannenkoekjes met chilidip

Oosterse aardappelpannenkoekjes met chilidip

Voor 4 stuks:
600 gram vastkokende aardappelen
halve theelepel zout
1 theelepel 5-spice powder*
5 flinke eetlepels aardappelzetmeel
plantaardige olie
Chili-dip:
50 ml rijstazijn, 30 gram rietsuiker
1 eetlepel water, 1 rode peper
1 sjalotje, 1 teentje knoflook
2 eetlepels vissaus*

Deze heerlijke pannenkoekjes zijn niet erg moeilijk te maken en doen het goed als voorgerecht of feestelijk hapje. In feite zijn ze Chinees, terwijl de dip eerder Thais is, maar ze vullen elkaar prima aan. In plaats van deze saus kun je natuurlijk ook kant en klare rode (zoete) chilisaus uit de winkel gebruiken.
* 5-Kruidenpoeder bestaat uit kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel. Het bevat alle vijf de smaakgroepen: zoet, zout, bitter, zuur en umami. Verdraag je niet alles, meng dan je eigen variant.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
290 Hits
0 reacties

Tarwevrije jamtaart

Tarwevrije jamtaart

300 gram boekweitmeel 
70 gram aardappelzetmeel
100 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
(evt.) 1 theelepel kaneel
150 gram koude harde margarine
50 - 75 ml water
300 gram jam naar keuze
olie om in te vetten
halve eetlepel plantaardige melk 

Af en toe komt er een vraag binnen naar tarwe- of glutenvrije bakrecepten. In dit kader deze week een taart met boekweitmeel. Dat koop je gewoon bij de supermarkt, bijvoorbeeld van Koopmans of Peak's. De taart is feitelijk gezien niet helemaal sojavrij, omdat de margarine sojalecithine bevat. Hier kun je echter onder het kopje 'Margarine' lezen dat in praktijk bijna iedereen lecithine verdraagt. Qua jam is er keuze te over. Rode jam geeft optisch het mooiste effect.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
594 Hits
0 reacties

Goulash-variatie met schouderkarbonade

Goulash-variatie met schouderkarbonade

Voor 3 personen:
500 gram tomaten
2 rode (punt)paprika's
250 gram champignons
375 gram schouderkarbonade
1 pakje soja- of rijstcuisine
1 eetlepel citroensap
1 theelepel zout
1 eetlepel milde paprikapoeder
1 eetlepel gemalen karwij/kummel*
evt: snufje scherpe paprika/chili
wat vloeibare margarine

Een keer of 4 tot 6 per jaar haal ik mijn römertopf tevoorschijn: die welbekende poreuze aardewerken, door de Romeinen uitgevonden schaal met deksel. Geweldig om kip met aardappelen in te garen. Maar er kan veel meer mee. Hij is erg gevoelig voor temperatuursschommelingen. Daarom wordt hij - na 15 minuten in koud water te hebben gestaan - in de nog koude oven geplaatst. Gedurende het bakproces onstaat stoom die de ingrediënten gaart. Smaak, vitaminen en voedingsstoffen blijven optimaal behouden.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
470 Hits
0 reacties

Verwen-cakejes voor Valentijn

Verwen-cakejes voor Valentijn

Voor ca 15 stuks:
Een cake naar keuze*
1 - 2 zakjes Oetker glazuur naar keuze**
decoratie naar keuze***







Deze schattige mini-cakejes zijn leuk om iemand te verrassen! Voor Valentijn, maar ook bijvoorbeeld bij een high tea of ander feestje. En niet te ingewikkeld om te maken. Hier onder lees je hoe het werkt.
* Eerst maak je een basiscake. Misschien heb je een fijn eigen recept. Gebruik dat dan vooral! Ik gebruik zelf graag de choco-cola-browniecake. Die heeft meteen de goede hoogte. Maak dit recept zonder de extra chocoladebrokjes toe te voegen aan het beslag.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
500 Hits
0 reacties

Papadums met drie dips

Papadums met drie dips

zeker 3-4 papadums pp (zie onder)
evt. olie ter bereiding
Yoghurtdip:
1 dl plantaardige yoghurt
1 eetlepel (rijst)azijn
1 eetlepel zonnebloemolie
halve theelepel gemalen komijn
half zakje verse munt (van 15 gram)
kwart theelepel zout, wat peper 
(Voor de andere dips: zie onder)

Papadums (of pappadams, er zijn vele spel-wijzen) zijn heerlijke krokante wafelachtige pannenkoekjes op basis van linzenmeel, die je eet met (liefst meerdere soorten) dipsaus. Je koopt ze van Patak's:  per 10 om zelf nog af te bakken met wat olie. In de pan geeft een beter resultaat dan in de magnetron, heb ik proefondervinderlijk vastgesteld, maar het kan allebei. Of, als je geen gedoe wilt: 8 kant-en-klare (te koop bij AH). Ik geef drie voorbeelden van lekkere dips, maarbij je kunt natuurlijk volop kunt variëren naar smaak en dieet.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
136 Hits
0 reacties

Volkoren tarwe-roggebol

Volkoren tarwe-roggebol

350 gram volkoren tarwemeel
175 gram roggemeel
1 zakje gist (7 gram)
2 theelepel zout (10 gram)
15 gram bruine suiker
350 ml lauwwarm water
extra roggemeel om te bestuiven




Het is fantastisch en een grote bevrijding dat er tegenwoordig vrij gemakkelijk brood in de supermarkt te verkrijgen is zonder melk en andere allergenen. Wat baalde ik 18 jaar geleden soms van het vele zelf bakken - al dan niet met de machine, die zelfs mee op vakantie ging, maar die ik nooit echt heb leren waarderen - en van het verre omrijden naar de toen nog niet ingeburgerde natuurvoedingswinkels, waar het brood wel te koop was. Toch word ik nu bij vlagen ineens weer gegrepen door het broodbakvirus.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
128 Hits
0 reacties

Broodje varkenshaas (op z'n Vietnamees)

Broodje varkenshaas (op z'n Vietnamees)

1 stuk varkenshaas (300 - 350 gram) 
1 stengel sereh (citroengras)
1 dessertlepel kurkuma
2 theelepels vijfkruidenpoeder
wat grof zeezout, 1 theel. rietsuiker
3 dessertlepels vissaus
1 flinke wortel + 1 komkommer
sap van een halve limoen
4 (afbak)stokbroodjes
1 eetlepel zonnebloemolie
evt. eivrije mayo (bv Remia Mayolijn)
wat smeermargarine 
1 eetlepel sojasaus

Eet je melk-, ei-, pinda- en nootvrij en ben je dol op de Aziatische keuken? Dan is het eet-lees-boek
Uit liefde voor Vietnamvan Truong Thi Quyên wellicht iets voor jou! Bovengenoemde allergenen komen er nauwelijks in voor. Wel wordt veel gebruik gemaakt van soja- en vissaus. Met soja- en visallergie is dat natuurlijk niet te doen, maar moet je bijvoorbeeld schaal- en schelpdieren mijden, zoek dan een variant vissaus die hier vrij van is. Sesamolie lijkt me door iedere olie te vervangen.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
601 Hits
0 reacties

Pina colada-mousse

Pina colada-mousse

5 blaadjes gelatine
1 pakje opklopbare soja- of rijstroom (Alpro, Soyatoo)
250 gram verse ananasstukjes 
1 dl Malibu*






Een bijzonder toetje voor de feestdagen, ook erg geschikt in kleinere porties voor bij een grand dessert of toetjesbuffet. De Malibu - rum met kokossmaak - wordt bij ernstige kokos-allergie afgeraden door de fabrikant, maar verleent het nagerecht de specifieke pina colada-smaak. In praktijk geven degelijke alcoholische dranken echter zeer zelden een reactie.  `
De mousse, die je een dag vantevoren kunt bereiden, is niet helemaal glad, maar wat vezelig door de ananas. 

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
194 Hits
0 reacties

Zalmtartaar met wasabi-dressing

Zalmtartaar met wasabi-dressing

200 gram verse zalm
2 theelepels wasabipasta* 
2 eetlepels zonnebloem- of rijstolie
1 eetlepel rijstazijn
1 theelepel bruine suiker
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel rijstazijn
halve eetlepel vers gehakte bieslook


Dit voorgerecht is niet te ingewikkeld om te maken, maar wel verrassend lekker. De voorbereiding moet je niet te lang van tevoren doen  en je maakt het pas echt af voor het opdienen. Rijstazijn vind je bij de Japanse producten in de supermarkt, evenals de wasabipasta. Daarbij moet je wel even opletten wanneer je geen soja of lactose verdraagt, vaak zit dit er namelijk in verwerkt. *Wasabipasta van S&B (te koop bij AH) is echter lactose- en sojavrij. 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
1
Lees Meer
480 Hits
0 reacties

Amuse duo

Amuse duo

Zeewiercrackertjes met citroencrème:
40 ml vers citroensap
40 gram suiker
40 ml cuisine
halve theelepel kurkuma
1 afgestreken eetlepel maizena
1 eetlepel water
zakje Chips uit zee
1-2 velletjes Nori snack
wat bieslooksprietjes
en verder: injectiespuitje
zie voor Blini's hieronder

Twee amuses op een plankje, altijd leuk! Ze passen perfect bij een glaasje bubbels en zijn derhalve ook te gebruiken als borrelhapje of aanvulling op een buffet. Zeewiercrackertjes met citroencrème: citroen complementeert de zeewiersmaak, maar uiteraard kun je ook gaan voor de (beter verkrijgbare) cassavekroepoek. En mocht je wat crème over hebben: ook tussen twee biscuitjes is hij erg lekker! Blini's: deze Russische boekweitpannenkoekjes zijn een klassieker! Om soja (zure room) te vermijden: roer een drupje citroensap door wat toegestane margarine en besmeer de blini's hier dunnetjes mee. Garneer ze ook eens met kaviaar of gerookte zalmsnippers.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
618 Hits
0 reacties

Duivekater

Duivekater

500 gram bloem
1 zakje droge gist 
geraspte schil van 1 citroen
80 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
kwart theelepel zout
100 ml zonnebloem- of rijstolie
200 ml soja- of rijst-, of havermelk (lauwwarm)


Nog maar 4 blogs te gaan voor Kerstmis, dus ik begin alvast met de feestrecepten! Om te beginnen een fijn brood voor kerstontbijt of -brunch: duivekater. Ik ken het sinds mijn vroegste jeugd, omdat mijn vader uit de Zaanstreek komt waar deze lekkernij zijn oorsprong vindt. Ieder jaar in december stond het op tafel, en ik ben er nog steeds dol op. Jumbo had een tijdje een variant zonder melk en ei in het assortiment, dat was erg prettig, maar helaas is het recept sinds een aantal jaren gewijzigd. Tja, dan maken we hem toch gewoon zelf...? 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
779 Hits
0 reacties

Chococino

Chococino

Per persoon:
1-2 zakje instant Espresso (Nescafé)
100 ml water
150 ml plantaardige chocoladedrank







Warme chocolademelk is me meestal veel te zoet. Op een winterse middag vind ik chococino af en toe wel lekker: een mengsel van koffie en chocolade. Ook met koemelkallergie heel goed zelf te maken. Ik gebruik chocoladedrank van Alpro (soja), maar hij is er ook op haver- (Oatly) en rijstbasis (Lima). En natuurlijk kun je desnoods zelf met een theelepel cacaopoeder (en wat suiker) aan de slag. Maar ik maak hier de luie variant. Leuk om te weten is misschien dat de chocolade kruidnoten puur van Plus (op de foto) als enige in hun soort vrij zijn van melk in de receptuur!

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
409 Hits
0 reacties

Kruidnoot-soesjes met mandarijnglazuur

Kruidnoot-soesjes met mandarijnglazuur

Voor 24 stuks:
6 plakjes bladerdeeg (Koopmans)
1 pakje opklopbare soja- of rijstroom
1- 2 zakje Klopfix (slagr.versteviger)
100 gram kruidnoten
150 gram poedersuiker
sap van 1 mandarijn (30-35 ml)
evt. wat kleurstof, bv Dr. Oetker
En verder:
koeksteker/glas (ca 5,5 cm doorsnee)


Zonder eieren kun je natuurlijk helemaal geen soesjes bereiden. Maar je kunt ze wel benaderen! Met doodgewoon bladerdeeg. De eerste dag is dat heerlijk knapperig. De tweede dag is het wat slapper, waardoor het in feite nog meer op een soesje lijkt. Probeer daar maar eens af te blijven!
In de meeste supermarkten zijn wel allergeenvrije (of -arme) kruidnoten te verkrijgen. Maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken, of speculaas gebruiken. Recepten en meer tips en ideeën voor het heerlijk avondje vind je op ons Pinterest Sinterklaas-bord.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
839 Hits
0 reacties

Moussaka, met béchamelsaus

Moussaka, met béchamelsaus

Voor 3 personen:
2 aubergines
ca. 3 eetlepels olijfolie 
800 gram voorgekookte aardappelschijfjes*
300 gram lams- of rundergehakt
1 ui
1 blikje tomatenpuree
halve theelepel kaneel
1 theelepel oregano
1/4 theelepel zout
325 ml béchamelsaus (zie onder)

Ooit bestelde ik bij een Grieks restaurant moussaka in plaats van het eeuwige mega-bord met vlees. Nou, ik zat beteuterd te kijken: er werd een bakje onappetijtelijk ogende, van olijfolie druipende prut voor mijn neus gezet, waar ik na twee happen al genoeg van had. Gelukkig kun je dit gerecht zelf veel lichter en smakelijker bereiden. Met minder olie, en met een béchamelsaus zonder melk! Deze saus is ook te gebruiken bij andere ovengerechten als lasagne, of als papje bij de bloemkool. Onderstaand moussaka-recept is voor 3 personen, maar met een salade, dan wel een voorafje of toetje, is het vast ook genoeg voor 4.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
664 Hits
0 reacties

Melk- en pure chocoladefudge

Melk- en pure chocoladefudge

200 gram toegestane chocolade* naar keuze
1 eetlepel vloeibare margarine
60 gram Tofutti Creamy Smooth Original
smaakmaker naar keuze (lees onder)





Heerlijke smelt-in-je-mond-fudge is moeilijk te vinden wanneer je geen zuivel verdraagt. Maar als je wel soja mag, is hij gelukkig gauw zelf gemaakt! Een jaar geleden fabriceerde ik, terwijl ik wat aan het experimenteren was, soort van per ongeluk een perfecte witte chocoladefudge, die ik opleukte met matcha (groene theepoeder). De roomkaasvervanger van Tofutti bleek voor een mooie, romige structuur te zorgen. Nu kom ik met twee aanvullende recepten. Je kunt natuurlijk volop variëren met vullingen als stukjes gedroogd fruit, zoutkorrels, verkruimelde pretzels en (het helaas moeilijk te vinden) knettersuiker.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
665 Hits
0 reacties

Pompoen-cheesecakeijs

Pompoen-cheesecakeijs

Voor ca 1,5 liter:
1 pakje opklopbare plantaardige room  
1 kuipje Tofutti Creamy Smooth naturel
150 ml zuivelvrije gecondenseerde melk
2 eetlepels honing
250 gram pompoenpuree
125 gram (volkoren) koffieleutjes


Bij Halloween is pompoen natuurlijk niet weg te denken. Het recept van dit jaar bevat soja. Mag je dat niet, dan zijn er gelukkig tal van andere leuke en lekkere recepten voor deze in Nederland langzaam opkomende feestdag, zoals pompoencakejesboekweit-pompoenkoekjes in grappige vormen, of griezelig groene cakejes. Neem voor tips en ideeën ook eens een kijkje op onze halloween pinterestpagina. 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
387 Hits
0 reacties

Peer in bladerdeeg met Amaretto-stroop*

Peer in bladerdeeg met Amaretto-stroop*

1 vanillestokje
240 ml amaretto DiSaronno*
4 eetrijpe handperen
4 lepeltjes bramenjam
4 plakjes bladerdeeg
  (bv Koopmans Original)
wat suiker





Het is weer perentijd! Dat vraagt om een recept natuurlijk: peren in een jasje van bladerdeeg. Ik koop voor het gemak eetrijpe vruchten. Deze bewaar je na aankoop het best in de koelkast. Nog niet rijpe peren mogen gewoon in de fruitschaal tot ze wat zachter zijn. Bewaar ze dan koel. Gebruik je kleine dikke peertjes (Doyenne du Comice), dan kun je ze ook leuk rechtopstaand bakken, als je ze aan de onderkant afplat door een klein plakje af te snijden. Conference-peren vallen helaas om, en gaan dus liggend de oven in.
*Fijne verrassing: In Amaretto diSaronno is geen amandel of noot te bekennen...  

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
567 Hits
0 reacties

Crêpes Suzette

Crêpes Suzette

Flensjes:
165 ml soja-, haver- of rijstmelk
110 ml water
kwart theelepel bakpoeder
snufje zout
130 gram bloem
rasp van 1 sinaasappel
vloeibare margarine om in te bakken
Saus:
Zie onder


Toen we in een ver verleden nog wel eens gourmetten, maakte ik altijd graag aan tafel een pannenkoekje dat ik flambeerde met Grand Marnier. In feite een soort van Crêpe Suzette, een heerlijk nagerecht uit Frankrijk: geflambeerde flensjes in karamelsaus met sinaasappel. Gelukkig is deze klassieker met wat aanpassing ook prima te bereiden bij een koemelk-, ei- en soja-allergie. Natuurlijk horen de flensjes geflambeerd te worden, wat ze nog aparter maakt. Het klinkt wellicht wat ingewikkelder dan het is. De flensjes en de basis van de saus kun je eventueel tot een dag van tevoren bereiden, dan is het afwerken zo gepiept.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
672 Hits
0 reacties

Paddenstoelensoep

Paddenstoelensoep

2 eetlepels margarine 
1 eetlepel olijfolie
1 ui
2 teentjes knoflook
1 bakje verse Italiaanse kruiden
500 gram gemengde paddenstoelen
250 ml droge witte wijn
halve liter water
1,5 blokje paddenstoelenbouillon*
100 ml soja- of rijstcuisine
1 laurierblaadje

Van te warm voor de tijd van het jaar vorige week zijn we meteen doorgestoten naar te koud voor de tijd van het jaar. En inderdaad, hoogste tijd om de winterjas maar weer eens op te snorren. En mijn dikke sokken! Maar ook een soepje doet wonderen. Deze herfstige soep is heeft nog wat ‘beet’ (van de paddenstoelen) en een 'zuurtje' in de smaak (door de wijn). Ik gebruikte Tauriquet van Henri Bloem (à €4,95), maar gebruik in ieder geval een droge. En ik nam verschillende soorten paddenstoelen: portobello’s, gewone en kastanjechampignons, maar ook daarin kun je variëren naar keuze.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
333 Hits
0 reacties

Muesliplaatkoek

Muesliplaatkoek

3 eetlepels (zwarte) quinoa 
250 gram volkoren meel
125 gram havervlokken
150 gram bananenchips
150 gram Smeltchocolade Puur (Jumbo)
225 ml soja- of andere plantaardige melk
75 ml zonnebloem- of rijstolie
125 gram (bevroren!) diepvriesframbozen 

Bij ‘muesliplaatkoek’ dacht ik altijd een beetje aan bijna niet weg te kauwen, vreugdeloze gezondheidsbrokken. Deze associatie laat ik nu maar gewoon los, want onderstaande koek is zo lekker dat ik er wel van kan blijven eten! De eerste dag is hij fijn knapperig, de tweede dag niet meer, maar dan zijn de smaken beter door elkaar getrokken en vind ik hem zelfs nog lekkerder. De bananenchips vervangen de suiker en de frambozen geven een fris zuurtje. Je kunt ook diepvriesbramen gebruiken. Laat ze niet ontdooien, want dan worden ze helemaal platgedrukt! Voor evt. sojavrije chocolade: kijk hier.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
530 Hits
0 reacties

Spaghetti 'Bloody Mary'

Spaghetti 'Bloody Mary'

1 ui, 2 teentjes knoflook
4 stengels bleekselderij
3 eetlepels olijfolie
1 citroen (voor de rasp)
880 ml passata
zout en peper
100 (+ 60) ml wodka
600 ml water
400 ml (volkoren) spaghetti
8 plakjes ontbijspek
wat vers gehakte platte peterselie

Ik ben dol op tomaten, en ook wodka en bleekselderij kan ik wel waarderen. De combinatie van deze drie in de klassieke cocktail Bloody Mary kan me echter niet bekoren. Warm, als variatie op de doorsnee tomatensaus, is het juist weer wél lekker. En de spaghetti krijgt er ook nog eens een heel fijne consistentie van! De alcohol verdampt, maar ik schenk er na het koken nog wat extra wodka overheen voor de smaak. Je kunt dit uiteraard ook laten. Wees voorzichtig met zout, de passata en het spek bevatten vrijwel genoeg. Neem een grote - zo wijd mogelijke - pan, aangezien saus en spaghetti, bij elkaar gaan.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
565 Hits
0 reacties