Voedsel 122f0e25 490x330Nederlandse onderzoekers hebben gekeken naar wat allergische en niet-allergische mensen eten gedurende 24 uur, om zo te checken of hun onderzoeksmethode werkt.

Per ongeluk iets eten waarvoor je allergisch bent is een dagelijks risico voor mensen met een voedselallergie. Onderzoekers schatten dat risico gewoonlijk in aan de hand van modellen, die worden gebaseerd op de algemene bevolking.

Maar eten mensen met een voedselallergie wel evenveel en net zo gevarieerd als mensen zonder voedselallergie? Zonder dat te weten, kun je niet zeggen of de ingeschatte risico’s vergelijkbaar zijn tussen de twee groepen. Daarom hebben Nederlandse onderzoekers het eetpatroon van mensen met melk-, ei-, pinda- en notenallergie twee dagen lang gevolgd. Die informatie legden ze naast gegevens uit de Nationale Voedselconsumptiepeiling.

Conclusie: er zijn her en der kleine verschillen, maar statistisch gezien kunnen risico’s op ‘foutjes in voedingsmiddelen’ veilig worden ingeschat op basis van wat heel Nederland eet.

Bron van dit artikel: sciencedirect.com, 13 oktober 2020

etiketmall 1Veel supermarktklanten zouden liever etiketten lezen waarbij ze alle ingrediënten kunnen herkennen. Maar een enquête wijst uit dat etiketten niet goed genoeg te begrijpen zijn.

battery 22119 640Baby's die worden geboren met een grotere hoeveelheid cadmium in hun navelstrengbloed, maken mogelijk een grotere kans op het ontwikkelen van astma en allergieën, volgens nieuw onderzoek.

baby 2416718 640Steeds meer Nederlandse ziekenhuizen beginnen een 'allergiepreventie'-polikliniek, die ouders van baby's adviseert bij het introduceren van nieuwe voedingsmiddelen zoals pinda en ei. Het VieCuri Medisch Centrum in Venlo/ Venray heeft in september zo'n poli geopend.

pindaEen diagnose stellen van pinda-allergie bij kinderen kan op dit moment alleen met een provocatietest van twee dagen. NIeuw onderzoek wijst uit dat in een deel van de gevallen één dag provocatie of alleen een bloedtest voldoende indicatie geeft.

facebook 76536 640Vind jij het leuk je kennis en social media-expertise in te zetten om mensen te informeren en te betrekken bij voedselallergie? Wij zoeken een nieuwe redacteur voor onze Facebookpagina!