In het Verenigd Koninkrijk blijken de afgelopen twintig jaar meer dan drie keer zoveel patiënten met een anafylactische reactie op voedsel in het ziekenhuis te belanden. Toch is het aantal mensen dat overlijdt aan zo'n reactie met de helft gedaald.
In krekels zijn maar liefst 20 eiwitten gevonden die een allergische reactie kunnen opwekken. Wie allergisch is voor schelpdieren, loopt het meeste risico.
In een derde van de voedselprovocaties in een Israëlische studie werd er gestopt nadat de patiënt aangaf last van klachten in de mond te hebben. Uit de studie blijkt dat dat in veel gevallen niet had gehoeven.
Door plantensoorten te kweken en de CRISPR-techniek in te zetten, proberen Amerikaanse onderzoekers producten met pinda en gluten minder allergeen te maken.
Bekijk de webinar met Dr. Hermelijn Smits, immunoloog in het LUMC, op de site van het Longfonds!
Kinderen van moeders die relatief meer koemelk drinken tijdens het geven van borstvoeding, hebben een kleinere kans allergisch te worden, volgens een Zweedse studie.