Een nieuw onderzoeksproject geleid door UMC Utrecht moet inzicht gaan geven in de ontwikkeling van voedselallergieën in een veranderend voedingspatroon.
Hans de Groot, sinds 2008 werkzaam als allergoloog in het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft, heeft daar een Penning ontvangen voor uitzonderlijke prestaties.
Het idee dat er gluten in het eten zit, zorgt bij mensen met non-celiac gluten sensitivity (NCGS) al voor klachten, ook als dat niet zo is. Dat blijkt uit onderzoek dat kortgeleden in The Lancet is gepubliceerd.
De jaarlijkse Familiedag gaat verhuizen: na jaren in Ouwehands Dierenpark mogen we volgend jaar aanschuiven in de Kasteelboerderij in het Nederlands Openluchtmuseum!
Na immunotherapie via injecties, neussprays en pleisters is nu een onderzoek gaande naar een nieuwe vorm: via tandpasta. Een eerste fase van het onderzoek is veelbelovend: het lijkt erop dat de pinda-tandpasta veilig en effectief werkt.
De aanname dat een hygiënischere omgeving zorgt voor steeds meer allergieën is misschien niet helemaal waar, zo ontdekten Zweedse onderzoekers in een proef met 'schone' en 'vieze' muizen.