Australische onderzoekers hebben ontdekt dat een eiwit, neuritin, een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van onnodige immuunreacties.
Het placebo-effect komt vaak voor bij klinische studies. Bij studies naar immuuntherapie kan tot 77% van de groep die een placebo krijgt, toch verbetering zien. Hoe kan dat?
In het Verenigd Koninkrijk blijken de afgelopen twintig jaar meer dan drie keer zoveel patiënten met een anafylactische reactie op voedsel in het ziekenhuis te belanden. Toch is het aantal mensen dat overlijdt aan zo'n reactie met de helft gedaald.
In krekels zijn maar liefst 20 eiwitten gevonden die een allergische reactie kunnen opwekken. Wie allergisch is voor schelpdieren, loopt het meeste risico.
In een derde van de voedselprovocaties in een Israëlische studie werd er gestopt nadat de patiënt aangaf last van klachten in de mond te hebben. Uit de studie blijkt dat dat in veel gevallen niet had gehoeven.
Door plantensoorten te kweken en de CRISPR-techniek in te zetten, proberen Amerikaanse onderzoekers producten met pinda en gluten minder allergeen te maken.