Lupine is een peulvrucht die wordt gebruikt in bijvoorbeeld vleesvervangers, koekjes en broodmeel. Het is een bekend allergeen in Europa. Een Franse studie laat zien dat anafylaxie veel vaker door lupine wordt veroorzaakt dan gedacht.
Waar lange tijd werd gedacht dat FPIES (een vorm van niet-allergische voedselovergevoeligheid) het vaakst wordt getriggerd door rijst, blijkt nu dat koemelk en haver de belangrijkste veroorzakers van reacties zijn.
Eurneffy, een neusspray met adrenaline, is zojuist aanbevolen voor een marktlicentie door het Europese Medicijn Agentschap (EMA), voor gebruik bij anafylactische reacties. Dat betekent dat er een alternatief komt voor injecties met een adrenalinepen.
Omdat het aantal mensen met een pinda-allergie blijft stijgen, onderzoeken wetenschappers of blootstelling op jonge leeftijd de oplossing is.
Computeralgoritmes kunnen de kans dat een kind voedselallergie krijgt beter voorspellen dan een arts. Het AI-model is gebaseerd op informatie uit elektronische patiëntendossiers.
Veel ouders van kinderen met een voedselallergie zoeken op sociale media naar antwoorden op hun vragen. Maar kunnen ze zin van onzin onderscheiden?