Uit onderzoek van klinisch verpleegkundig specialist Astrid Versluis van het UMC Utrecht blijkt dat maar liefst tweederde van de patiënten zich niet houdt aan hun voorgeschreven dieet. Daardoor hebben ze relatief vaak allergische reacties.
Hoe kun je zien of allergenen in een product zitten? En zijn er ook uitzonderingen die niet vermeld hoeven worden? Voor ieder die met inkopen voor het kerstdiner worstelt: lees hier in het kort de huidige regels.
Dr. Berber Vlieg-Boerstra behandelt al ruim 35 jaar patiënten met allergie en werkt regelmatig samen met de Stichting Voedselallergie. De podcast Gezond Gesprek sprak met haar.
Overgewicht zou verband kunnen houden met het krijgen van een allergie voor garnalen. Bij een hoger BMI veranderen je darmbacteriën, waardoor je anders reageert op allergenen.
Schimmelgerelateerd voedsel, zoals eetbare paddenstoelen, mycoproteïne en schimmelgefermenteerd voedsel, kan het schimmel-voedselallergiesyndroom (FFAS) veroorzaken door kruisreacties met in de lucht zwevende schimmels.
Ten minste tweederde van de kinderen met een pinda-allergie heeft ook antistoffen tegen een andere peulvrucht. Een kwart daarvan werd gediagnosticeerd met een peulvruchtenallergie in een Franse studie gepubliceerd in Pediatric Allergy and Immunology.