eimelk80pxFPIES is een soort voedselallergie, vooral bij jonge kinderen, die buikpijn, overgeven en uitdroging veroorzaakt. Om beter in de gaten te houden hoe vaak het voorkomt, is er in Nederland een database opgezet: FPIES-NL.

Omdat FPIES nog een relatief nieuw ziektebeeld is, is niet goed bekend waar kinderen zoal op reageren. Uit de eerste gegevens in de database blijkt dat koemelk, kippenei en pinda de top 3 allergenen vormen. Al 17 Nederlandse ziekenhuizen doen mee aan de database en inmiddels zijn gegevens van de eerste 57 patiënten ingevoerd.

Wat is FPIES?

FPIES (Food Protein-Induced Enterocolitis Syndrome) is een zeldzame en ernstige vorm van voedselovergevoeligheid die vrijwel alleen voorkomt bij baby’s en jonge kinderen. Anders dan bij een 'normale' voedselallergie wordt de reactie niet veroorzaakt via IgE-antistoffen, maar mogelijk door immuuncellen die voor ontstekingen in het maagdarmstelsel zorgen. Een precieze wetenschappelijke verklaring is nog niet gevonden.

De symptomen van FPIES zijn buikpijn, braken, waterige diarree, een bleke of blauwachtige huid en soms algemene slapheid, vooral als gevolg van uitdroging. De klachten treden tussen 1 en 4 uur na het eten/ drinken van een allergeen op.

Er is geen genezing of behandeling voor FPIES. De enige manier is het vermijden van de voedingsmiddelen die een reactie kunnen veroorzaken, net als bij voedselallergie. Gelukkig groeien bijna alle kinderen voor hun vijfde jaar over FPIES heen.

Bron van dit artikel: https://www.nieuwsvoordietisten.nl/, 10 oktober 2021