sesamIn de EU is het verplicht sesam als allergeen op verpakkingen te vermelden. In de VS nog niet; daar blijkt ruim 56% van de producten met sesam geen waarschuwing op het etiket te hebben.

Dat is een groot probleem, want veel mensen weten niet welke ingrediënten sesam bevatten. Zo kennen maar weinig mensen tahini; dat is een soort sesampasta. Ook zijn er kruidenmixen die verborgen sesam kunnen bevatten.

Auteurs van een paper over dit onderwerp schrijven dat onbedoeld sesam eten kan leiden tot bezoeken aan de eerste hulp, of opnames in het ziekenhuis na een heftige allergische reactie. "De meeste reacties vonden thuis plaats (63%), gevolgd door 11% in een restaurant, 5% bij vrienden thuis en 4% op school."

"Sommige meldingen waren te wijten aan producten waarvan werd aangegeven dat ze "kruiden" of "natuurlijke aroma's" bevatten en waarvoor de consumenten het bedrijf of de fabrikant moesten bellen om de ingrediënten te verduidelijken," zegt een van de auteurs.

Ze concluderen daarom dat een duidelijke en specifieke productetikettering voor sesam van cruciaal belang is voor de preventie van ongewenste reacties, met name anafylaxie, bij mensen met een voedselallergie. Gelukkig is dat in Nederland wel het geval!

Bron van dit artikel: ScienceDaily.com, 15 december 2021