star g58f9b3fe0 640Wie allergisch is, zal niet per se uitkijken naar het kerstdiner bij familie. Wat zijn nu tips om je goed voor te bereiden?

Door corona vieren we het kerstfeest dit jaar in kleine kring. Ga je toch bij familie langs? Denk dan vooraf goed na over hoe je veilig kunt eten.

  1. Communicatie over de maaltijd. Omdat het je familie is, zullen ze waarschijnlijk wel weten dat je een voedselallergie hebt. Maar ze zijn niet altijd even goed in het herkennen en vermijden van foute ingrediënten. Zorg daarom dat je precies weet wat er geserveerd gaat worden en check alle ingrediënten voordat ze de pan in gaan. Eventueel kun je afspreken samen de boodschappen te doen. Of vraag je familiekoks om het etiket door te appen. Ga op de dag zelf even in de keuken buurten om te zien hoe het wordt bereid.
  2. Vermijd buffetten. Leuk, als iedereen hapjes meebrengt, of als er een uitgebreid buffet klaarstaat. Maar voor iemand met een allergie is het niet zo handig. Met alle chefs overleggen is een heel karwei. Je weet ook niet hoe iets is klaargemaakt. En tijdens een buffet kan een opscheplepel makkelijk in het verkeerde bakje terechtkomen. Probeer dus buffetten te voorkomen of te vermijden.
  3. Neem je medicijnen mee. Hoe goed iedereen ook oplet, het kan natuurlijk altijd onvoorzien misgaan. Zorg er daarom voor dat je anthistaminepillen en/ of je adrenalinepen bij je hebt. En dat iemand in het gezelschap weet hoe ze toe te dienen, mocht je daar zelf niet toe in staat zijn.
  4. Let op omgevingsfactoren. Misschien lopen er huisdieren rond of ligt er stof, waardoor je extra gevoelig bent. Of misschien heb je flink wat alcohol op, wat voor sommige mensen een trigger kan zijn. Neem daarom geen enkel risico met je eten. Weet je vooraf dat er iets aanwezig is waar je niet tegen kan? Slik vooraf antihistamine om een drempel op te bouwen.
  5. Blijf thuis bij klachten. Een open deur, maar infecties (COVID-19, griep of anders) wil je niet meenemen naar een kerstdiner. Omdat je andere mensen kunt besmetten, maar ook omdat je zelf heftiger kan reageren op verkeerd voedsel als je je al niet zo lekker voelt.

Heb je al die voorzorgsmaatregelen genomen? Dan wensen we je een heel fijne kerstviering! Stay safe en tot in het nieuwe jaar.