pindaEen nieuw middel, Palforzia, helpt bij immuunotherapie voor kinderen met een pinda-allergie. Het bevat oplopende hoeveelheden pinda-eiwit, waardoor patiënten tot wel drie pinda's kunnen eten zonder (ernstig) ziek te worden.

Immuuntherapie voor pinda-allergie wordt al langer gedaan, ook in Nederland, maar vooral bij hele jonge kinderen die nog aan nieuwe voedingsmiddelen moeten leren wennen. Palforzia komt in Engeland binnenkort beschikbaar voor de leeftijd van 4 tot 17 jaar. Het bevat precieze hoeveelheden pindapoeder, die in de vorm van capsules of zakjes moeten worden ingenomen.

De eerste behandeling met het nieuwe middel gebeurt onder toezicht van een arts, vanwege de kans op allergische reacties. Daarna mag de patiënt het thuis dagelijks gaan innemen. Onder toezicht wordt een half jaar lang de dosis telkens iets verhoogd. Als dat goed gaat, moet de patiënt dagelijks een onderhoudsdosis Palforzia blijven slikken, zodat de opgebouwde tolerantie voor pinda niet weer verloren gaat.

Twee klinische studies laten zien dat behandeling met Palforzia bij meer dan de helft van de deelnemers zorgde dat ze tenminste 1000 mg pinda (ongeveer 3 pinda's) konden verdragen. Dat was niet het geval in de placebogroep, waar maar 2% van de deelnemers drie pinda's kon eten.

"Ik ben blij dat we een behandeling kunnen aanraden aan die de kwaliteit van leven van kinderen en jongeren met een pinda-allergie kan verbeteren. Het geeft ook geruststelling voor hun ouders en verzorgers dat hun kind geen ernstige reactie meer krijgt als ze aan sporen pinda worden blootgesteld," zegt professor Gillian Leng, hoofd van het Britse National Institute for Health and Care Excellence (NICE).

In Nederland wordt ook onderzoek gedaan met Palforzia, onder andere in het UMCG.

Bron van dit artikel: Foodnavigator.com, 4 januari 2022 en ema.europa.eu