mestcelEen diagnose stellen van voedselallergie is niet altijd makkelijk of pijnloos. Zwitserse onderzoekers hebben een manier gevonden om mestcellen te kweken in een reageerbuis, waardoor testen op reacties veel simpeler wordt.

De onderzoekers ontwikkelden een celcultuur waaruit met moleculaire technieken snel mestcellen kunnen worden geproduceerd. Mestcellen zijn een soort immuuncellen die de antistoffen tegen een allergeen opvangen, waarna ze stoffen uitscheiden waardoor een allergische reactie optreedt. Door bloedserum (met antistoffen) van een patiënt bij de in het lab geproduceerde mestcellen te doen, kun je snel zien of de cellen actief worden.

Nog beter: met een andere techniek (flowcytometrie) kan precies gemeten worden hoe actief de mestcellen reageren. De test maakt gebruik van bloedserum, wat veel langer opgeslagen kan worden dan 'gewoon' bloed, en er kunnen tot 36 proeven gedaan worden in één testbuisje.

Met de nieuwe methode hopen de onderzoekers straks niet alleen makkelijker en sneller diagnoses te stellen, maar ook het succes van immunotherapie te kunnen meten, of de werkzaamheid van nieuwe antiallergiemedicijnen.

Bron van dit artikel: sciencedaily.com, 21 maart 2022