sunflower g3297329b6 640Door de oorlog in Oekraïne is er een tekort aan zonnebloemolie ontstaan, waardoor fabrikanten andere plantaardige oliën moeten gebruiken. Het is helaas niet mogelijk om op tijd alle etiketten aan te passen. Daarom zijn er tijdelijke oplossingen bedacht.

Zonnebloemolie zit overal in: koek, marinades, sauzen en margarines bijvoorbeeld. Door het tekort wordt nu raapzaadolie, sojaolie of palmolie gebruikt. Dat kan problemen opleveren voor mensen met een voedselallergie.

In april zijn er afspraken gemaakt tussen de overheid, de NVWA en bedrijven over de etikettering van producten met vervangende oliesoorten. In die afspraken staat dat etiketten niet precies hoeven te kloppen, zolang er op het schap, op een poster of sticker staat vermeld dat de olie vervangen is door een andere soort. Producten waarbij zonnebloemolie het hoofdingrediënt is of in de naam zit, worden uit het assortiment gehaald. Deze afspraken gelden tot 1 januari 2023.

Op de langere termijn moeten etiketten en claims op de verpakking wel worden aangepast. Vanaf dan zal de NVWA ook weer strenger controleren.

Lees de definitieve afspraken in PDF>