Wie het alfa-galsyndroom (een allergie voor rood vlees) heeft opgelopen door een tekenbeet, moet ook voorzichtig zijn met wespengif.
Een studie onder 136 Zweden met alfa-galsyndroom laat zien dat meer dan de helft van hen ook sterk reageert op wespengif. Het percentage mensen met wespenallergie in de rest van de bevolking is veel kleiner: in Europa zo tussen de 9% en 30%, afhankelijk van het klimaat.
De hoeveelheid antistoffen tegen alfa-gal was veel hoger in patiënten die óók allergisch bleken voor wespen, dan in mensen met alfa-gal-allergie die wespensteken wel verdragen. Er is duidelijk sprake van een kruisreactie tussen de twee allergische reacties.
Hoe dat komt, weten de onderzoekers nog niet helemaal zeker. In elk geval dragen wespen geen alfa-gal met zich mee. Het kan natuurlijk zijn dat mensen die vaker buiten komen, vaker gebeten worden door teken, en daardoor meer alfa-gal-antistoffen in hun bloed hebben, terwijl ze ook vaker gestoken zijn door wespen, en daardoor gesensibiliseerd voor wespengif.
Wat is alfa-galsyndroom?
Alfa-galsyndroom is een allergie voor rood vlees, die je kunt oplopen door een beet van bepaalde soorten teken. Alfa-gal is een koolhydraat dat van nature niet voorkomt in mensen, maar wel in andere zoogdieren en hun vlees. Als een teek eerst een dier steekt en daarna een mens, kan de alfa-gal worden overgedragen, waarna de mens antistoffen kan gaan ontwikkelen. Bij het eten van rood vlees krijgt diegene dan een allergische reactie. Zo'n reactie doet zich meestal tussen 3-8 uur na het eten voor.
Bron van dit artikel: www.healio.com, 25 april 2022