finger 2081169 640De Bioscan is een apparaat waarmee je iemand zou kunnen diagnosticeren op aandoeningen, waaronder allergie. Die claim is onzin gebleken en de uitvinders zijn veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.

Een Duitse rechtbank oordeelde na bestudering van onderzoeksrapporten en raadpleging van (medische) experts, dat de Bioscan een onzin-apparaat is en dat de producent/uitvinder bewust de kluit belazerde. Het systeem zou werken door middel van bioresonantie. De basis van het apparaat vormt een staafelektrode; hou je die vast in de hand dan is dankzij ‘speciaal ontwikkelde algoritmes/software’ binnen enkele minuten de ‘de diagnose’ te zien op een beeldscherm, in de vorm van grafieken en staafdiagrammen.

Een Duitse sportleraar geloofde niets van dit verhaal, en ging zelf op onderzoek uit. Hij haalde de Bioscan uit elkaar en wat blijkt: de staafelektrode is niet eens verbonden met de rest van het apparaat. De uitslag die je krijgt is dus nergens op gebaseerd.

In Nederland zijn er een aantal alternatieve therapeuten die van de Bioscan of een vergelijkbaar systeem gebruik maken. Daarmee stellen sommigen van hen ook diagnoses voor voedselallergie en -intolerantie. Wij raden mensen die zo'n diagnose middels de Bioscan hebben gekregen, aan zich te melden bij hun huisarts en/of een allergoloog voor een wetenschappelijk bewezen allergietest. Alleen dan kun je met zekerheid nagaan of je wel of niet overgevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen.

Bron van dit artikel: kwakzalverij.nl, 18 juni 2022