Droge poetsdoekjes, natte poetsdoekjes, doekjes met schoonmaakmiddel: welk doekje werkt het best als je allergenen van een oppervlak wil poetsen? En als je met een vies doekje iets anders aanraakt, breng je de allergenen dan over?
Dat is grondig onderzocht in de Verenigde Staten. Vooral waar het gaat om hoe oppervlakken worden schoongemaakt in de horeca. Er bestaan wel richtlijnen voor hoe je iets moet schoonmaken om te zorgen dat er geen schadelijke bacteriën zijn, maar hoe je goed allergenen verwijdert was onduidelijk.
In het onderzoek zijn oppervlakken schoongeveegd met keukenpapier, badstoffen doekjes en antibacteriële doekjes. Er is gekeken of de methode 'wassen met sop, afspoelen, desinfecteren en aan de lucht drogen' goed werkte. Tenslotte is getest of je met een 'besmet' doekje de allergenen overbrengt op verschillende soorten oppervlakken. De onderzoekers legden voedsel met pinda, ei en melk op roestvrij staal, plastic en hout. Toen gingen ze aan het vegen en checkten met een apparaatje of er allergenen op het materiaal achterbleven.
Het resultaat: gewoon keukenpapier en droge doekjes maken niet voldoende schoon. Wel effectief waren doekjes geweekt in water met of zonder schoonmaakmiddel, het gebruik van meerdere antibacteriële doekjes achter elkaar, en de methode 'wassen met sop, afspoelen, desinfecteren en aan de lucht drogen'. Een combinatie van die methoden wordt aangeraden. Droge doekjes brengen allergenen over op een ander oppervlak, dus het beste is om vuile doekjes in een emmer schoonmaakmiddel te reinigen. Het helpt als je het voedsel eerst van het oppervlak schraapt, voor je begint met schoonmaken. Ruw plastic, zoals een snijplank, is het lastigst om goed schoon te krijgen.
De uitkomsten van het onderzoek worden meegenomen bij het aanscherpen van de horecarichtlijnen in de VS.
Bron van dit artikel: meridian.allenpress.com, maart 2020