shrimp g8416e7e9d 640Overgewicht zou verband kunnen houden met het krijgen van een allergie voor garnalen. Bij een hoger BMI veranderen je darmbacteriën, waardoor je anders reageert op allergenen.

Wie allergisch wordt voor garnalen op volwassen leeftijd (dus niet van jongs af aan), heeft vaker een hoge Body Mass Index (BMI). Dat blijkt uit een analyse van statistieken. Op de jaarlijkse wetenschappelijke bijeenkomst van het American College of Allergy, Asthma & Immunology (ACAAI) werd dit onderzoek gepresenteerd. Al eerder bleek dat overgewicht een risicofactor is bij allergisch astma.

Het verband tussen een hoog BMI en garnalenallergie is zichtbaar, zelfs wanneer andere oorzaken zoals kruisreacties met huisstofmijt en kakkerlakken worden uitgesloten. Door middel van een huidpriktest en bloedtest werd de hoeveelheid antistoffen tegen garnalen, huisstofmijt en kakkerlakken bij 61 patiënten gemeten. Daarvan hadden er 23 een bewezen allergie voor garnalen. Na het bepalen van de verbanden tussen de verschillende allergieën en het corrigeren van de data voor leeftijd en geslacht bleek dus dat overgewicht een voorspellende factor is voor het krijgen van garnalenallergie op volwassen leeftijd.

De onderzoekers geven aan dat tests bij muizen eerder lieten zien dat darmbacteriën veranderen, naarmate iemand dikker wordt. Mensen met overgewicht hebben minder verschillende darmbacteriën, mogelijk meer bacteriën die ontstekingen veroorzaken, en meer allergische reacties.

Bron van dit artikel: Healio.com, 8 december 2022