pexels armin rimoldi 5553620Misschien sta je wel te popelen om je nieuwe studentenhuis te verkennen. Misschien vind je het ook wel spannend om uit huis te gaan met een voedselallergie. Hoe dan ook, geen zorg: wij hebben een paar tips voor je.

Voor het eerst ga je wonen in een huis of kamer met mensen die geen familie van je zijn. Hoe zullen ze reageren op je voedselallergie en belangrijker nog: hoe zullen ze ermee omgaan? Voordat je de deur bij je ouders achter je dicht trekt, maak een plan van aanpak.

  1. Bedenk hoe je gaat eten Ga je altijd voor jezelf koken, of eet je met een groep huisgenoten? In alle gevallen dat je regelmatig anderen voor je laat koken, moet je nagaan hoe dat op de veiligste manier kan. Blijf erbij als je huisgenoten inkopen doen en in de keuken bezig zijn, zeker in het begin. Voor wie geen ervaring heeft met voedselallergie, kunnen etiketten een hele uitdaging vormen. En ken je die huisgenoot die altijd overal pindasaus bij doet? Ja, ook met die moet je praten. Maar maak je geen zorgen, na een tijdje weten ze het wel en kunnen ze opeens de lekkerste allergievrije maaltijden op tafel toveren. En anders is er altijd nog Thuisbezorgd, met informatie over allergenen in het 'i'-symbool bij gerechten.
  2. Bedenk hoe je de keuken en gedeelde woonruimtes schoon houdt Veel studentenhuizen winnen geen prijzen als het om schoonmaak gaat. Maar als er gekookt en gegeten gaat worden, moet dat wel zonder kruisbesmetting kunnen gebeuren. Leer jezelf de basisbeginselen van het afwassen en schoonmaken. Stel met je huisgenoten een schoonmaakschema op. Vertrouw je ze niet? Zorg dan dat de keukenschoonmaak voor jouw rekening komt, zo kun je in elk geval veilig eten.
  3. Vertel je huisgenoten hoe het zit Het is belangrijk dat iedereen in je omgeving weet dat je een voedselallergie hebt. Vertel je huisgenoten waar je allergeen/allergenen inzetten en hoe je die handig kunt weglaten of vervangen in eten. Vertel ze ook wat er gebeurt als het misgaat, en wat ze moeten doen in zo'n geval. Leg een eventuele Epipen binnen handbereik voor algemeen gebruik. Oefen desnoods met prikken in een sinaasappel, voor het gevoel.
  4. Kies een huisarts in de buurt en schrijf je in
    Legio studenten gaan wel verhuizen, maar blijven bij de huisarts van hun ouders in hun geboorteplaats. Dat is met een voedselallergie niet handig. Zorg dat je een huisartsenpraktijk in de buurt vindt, waar je terecht kan mocht dat nodig zijn. Zoek ook uit waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis zit.
  5. Kies een apotheek in de buurt en schrijf je in
    Datzelfde geldt voor de apotheek. Heb je nieuwe pillen, pennen of eczeemcrème nodig? Dan is het handig als je die in de buurt kunt ophalen. Check ook even je zorgverzekering om te kijken welke geneesmiddelen een eigen bijdrage vragen. Dan kom je bij de balie niet voor verrassingen te staan.
  6. Sla noodnummers op in je mobiel
    Zorg dat je het nummer van je huisarts, apotheek en huisartsenpost in je mobiel hebt staan. Sla ook nummers van je familie of contactpersoon in geval van nood op, bijvoorbeeld met de letters 'ICE' (In Case of Emergency') achter hun naam. Zo weten anderen ook wie ze moeten bellen als je dat zelf niet meer kan.
  7. Wees voorzichtig met alcohol Misschien een domper op je feestvreugde, maar in sommige gevallen kan alcohol een allergische reactie verergeren. Ook wil je natuurlijk geen stomme dingen doen terwijl je dronken bent. En tenslotte, pas op met likeurtjes: sommige bevatten melk of noten, en als je daar allergisch voor bent wordt het geen leuke avond.

Nog meer tips nodig? Kijk ook op onze pagina 'Jongeren en jongvolwassenen'.

In elk geval: geniet van je studententijd!