Een nieuw onderzoeksproject geleid door UMC Utrecht moet inzicht gaan geven in de ontwikkeling van voedselallergieën in een veranderend voedingspatroon.
De laatste decennia is het eten dat we eten flink veranderd. Nieuwe eiwitten doen hun intrede, bijvoorbeeld erwteneiwit of insecteneiwit. Wat heeft dat voor gevolgen voor onze voedselallergieën? Een consortium onder leiding van allergologen uit het UMC Utrecht gaat daar onderzoek naar doen, met financiering van NWO. Het consortium bestaat verder uit partners uit het voedselsysteem (consumenten, voedselallergiepatiënten, artsen, onderzoekers, risicomanagers/beoordelaars en consultants). Ook wij van de Stichting Voedselallergie zijn partner.
Doel van het MoSIN-project is te ontdekken welke opkomende voedselallergieën er zijn, hoe je het ontstaan daarvan kunt monitoren en hoe je etiketten op een begrijpelijke manier kunt aanpassen. De verkregen kennis zal worden gebruikt voor het opzetten van een monitoringssysteem, waarin consumenten klachten over voeding kunnen rapporteren.
Het project draagt daarmee bij aan een groter bewustzijn van de risico's van allergische reacties op (nieuwe) voedingsmiddelen.
Bron van dit bericht: Beter inzicht in voedselallergie, UMC Utrecht, 11 december 2023