Acht weken lang voert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) online campagne om ondernemers aan te sporen goede informatie over allergenen te geven.
Ondernemers in de horeca en winkels zijn verplicht om 14 allergenen te vermelden als deze zijn gebruikt bij het bereiden van voedsel, ook bij onverpakte producten. Toch gaat het regelmatig mis: bij de inspectie van 2021 bleek 65% niet aan de wettelijke eisen te voldoen. Daarom is de NVWA een social media-campagne gestart die ondernemers moet informeren over de regels en hoe ze daar aan moeten voldoen.
De regels voor ondernemers kunt u hier vinden: Over welke allergenen moet ik informatie geven?
Misstanden melden
Verder wil de NVWA consumenten oproepen melding te doen van partijen die nog niet goed omgaan met allergenen. Als consument kun je zo een handje helpen bij de handhaving van de wet!
Een melding doen bij de NVWA kan via https://www.nvwa.nl/onderwerpen/melding-doen/eten-en-drinken/meldingen.