cells 1872666 640Onderzoekers van de McMaster University en het in Denemarken gevestigde farmaceutische bedrijf ALK-Abello A/S hebben een baanbrekende ontdekking gedaan: een nieuwe cel die allergieën onthoudt.

Het gaat om een nieuw type immuuncel, de type-2 memory B cell (MBC2). Mensen met een allergie hebben deze cellen, die kunnen onthouden waar je allergisch voor bent. Als je allergisch bent voor pinda bijvoorbeeld, geven deze cellen een signaal af zodra je pinda binnenkrijgt. Je immuuncellen maken dan antistoffen tegen de pinda aan, waardoor je een reactie krijgt.

Tot nog toe was het niet duidelijk hoe allergieën kunnen uitgroeien tot een levenslange aandoening, of waar het geheugen van allergie precies te vinden was. Dankzij deze ontdekking begrijpen we meer over dat mechanisme.

De onderzoekers willen graag verder onderzoek doen naar de effecten van immuuntherapie op het functioneren van de MBC2-cellen. Andere ideeën zijn om te kijken of je de cellen kunt elimineren met medicijnen, of de functie van een MBC2-cel zo kan aanpassen, dat de reactie niet langer schadelijk is.

Bron van dit artikel: healthsci.mcmaster.ca, 7 februari 2024