syringe 1884758 640
Het middel omalizumab (merknaam: Xolair) dat wordt ingezet tegen ernstig astma, blijkt soms ook te werken tegen voedselallergie.

Omalizumab is een middel dat wordt ingespoten onder de huid, elke paar weken. Daardoor wordt een patiënt met astma minder benauwd en kan beter tegen (allergische) prikkels. In een studie met 177 kinderen van 1-17 jaar is omalizumab nu ook ingezet om de reactie op allergenen in voedsel te verminderen. Dat had succes: na zestien weken kon 67 procent van de deelnemers minstens 600 mg pinda-eiwit consumeren; dit was significant hoger dan in de placebogroep (7%). Daarnaast bleken de deelnemers ook minder allergisch te reageren op andere voedingsmiddelen.

Eerdere studies naar het gebruik van zulke middelen tegen voedselallergie waren minder succesvol: een onderzoek van twintig jaar geleden heeft nooit de kliniek gehaald. Ook is het nog niet duidelijk of de effecten aanhouden bij langer gebruik van omalizumab. Zestig van de deelnemers aan deze studie gebruikte het middel 40-44 weken, maar toen namen voor hen de allergische reacties weer toe. De onderzoekers waarschuwen dat het middel geen vervanging is voor een dieet, maar dat het de reacties bij toevallige inname van een allergeen kan verminderen.

Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA gaf op 16 februari zijn goedkeuring om het medicijn te gebruiken bij volwassenen en kinderen ouder dan 1 jaar.

Bronnen van dit artikel: medischcontact.nl, 27 februari 2024 en The New England Journal of Medicine, 7 maart 2024