De gevolgen van klimaatverandering en het toenemende biodiversiteitsverlies veroorzaken een toename van allergieën en andere immuunaandoeningen. Dat schrijven onderzoekers in Frontiers of Science.
Door klimaatverandering worden we meer blootgesteld aan luchtvervuiling, volgens de auteurs van de studie. Ook zijn er meer bosbranden, stormen, hittegolven en pollen in de lucht. Luchtvervuiling is een belangrijke risicofactor voor ons immuunsysteem.
Het menselijk immuunsysteem beschermt onze gezondheid tegen omgevingsfactoren. Maar steeds vaker raakt het ontregeld, door verstedelijking, antibioticagebruik, chemische middelen, minder diverse eetgewoonten, te weinig beweging en minder blootstelling aan een biodiverse leefomgeving.
Veranderende winden en opwarming van de aarde leiden tot meer pollen, die een trigger kunnen zijn voor alle soorten allergie. Dan heb je nog overstromingen, die zorgen voor meer schimmels waar sommige mensen gevoelig voor zijn. En bosbranden kunnen ook leiden tot watervervuiling.
De onderzoekers roepen op om klimaatverandering een halt toe te roepen en de luchtvervuiling te verminderen, zodat immuunziekten, waaronder allergieën, drastisch zouden kunnen afnemen. Daarnaast zouden mensen gezonder moeten eten en de leefomgeving moeten worden vergroend, voor een sterker immuunsysteem. Uiteindelijk zou dit kosteneffectiever zijn dan afwachten, want de medische kosten door immuunziekten stijgen razendsnel.
Bron van dit artikel: healio.com, 22 april 2024