Kinderen waarvan verwacht wordt dat ze een heftige reactie krijgen bij orale immunotherapie, zouden kunnen starten met immunotherapie onder de tong.
Meestal wordt immunotherapie gegeven door kleine stukjes van een allergeen te geven, in oplopende hoeveelheden. Dat kan op allerlei manieren: in voedsel verwerkt, in drankjes, in injecties, in pleisters of zelfs in tandpasta. Als het lukt, is dat fijn: de allergie wordt minder of verdwijnt op den duur zelfs helemaal. Maar het risico op ongewilde allergische reacties is soms te groot. Daarom durven veel ouders het niet aan met hun ernstig allergische kind.
Onderzoekers van de University of British Columbia hebben iets gevonden om de meest allergische patiëntjes toch te kunnen helpen. Door eerst één à twee jaar immunotherapie met een tablet onder de tong te geven, raakt het lichaam beter aan een allergeen gewend, zonder dat het kind het allergeen daadwerkelijk binnenkrijgt. Daarna kan worden overgestapt op de onderhoudsfase met orale immuuntherapie, dus het eten van voedsel met allergeen erin. De risico's op heftige allergische reacties worden zo minder groot en de opbouwfase minder belastend.
Bij de immunotherapie onder de tong traden wel allergische reacties op, maar de meeste daarvan waren mild, zoals jeuk in de mond. De onderzoekers zijn blij met de veilige methode voor de hoog-risicokinderen. Daarbij komt ook nog dat patiënten hierdoor veel minder vaak naar de allergoloog hoeven te gaan, wat de druk op de gezondheidszorg vermindert.
Bron van dit artikel: healio.com, 19 april 2024