Niezen80pxHooikoorts is een allergische reactie op stuifmeel. Veel mensen met voedselallergie hebben óók last van hooikoorts. Bij de drogist of apotheek zijn daarvoor medicijnen te koop. Wat kun je nog meer doen?

Wij verzamelden deze praktische tips van lotgenoten. Neem bij vragen altijd contact op met je huisarts.

App downloaden
Met deze app ben je altijd op de hoogte van de actuele hooikoortssituatie.  Je kunt de app gratis downloaden.

Pollengaas
Houd je woon- en slaapkamer zo veel mogelijk pollenvrij: span pollengaas voor de ramen. Je koopt het bij de bouwmarkt.

Luchtreiniger
Er zijn luchtreinigers te koop om stof en pollen uit de lucht te filteren. Je kunt het apparaat overdag op je slaapkamer zijn werk laten doen en ’s nachts in je woon- of werkkamer.

Bril op
Ga je naar buiten, zet dan een (zonne)bril op zodat de pollen niet te veel in de ogen komen.

Vaseline
Een oud huismiddeltje: smeer vaseline in je neus. Sommige mensen smeren het ook (dun) op hun oogharen. De vaseline schijnt het stof en de pollen op te vangen. Wij vonden het eerlijk gezegd wel een gek gevoel, maar misschien kun je daaraan wennen.

Kruisreacties 
Sommige mensen met hooikoorts hebben ook last van kruisreacties: je verdraagt sommige voedingsmiddelen niet. Als de voedingsmiddelen verhit zijn, geeft het meestal geen problemen. Je overgevoeligheid kan ook tijdelijk zijn. Schrap het dus niet te lang en probeer het na de hooikoortsperiode nog eens.

Andere neusspray
Er zijn diverse neussprays te koop. Bevalt de neusspray niet, probeer er dan één met andere werkzame stoffen. Je apotheek of drogist kunnen je hierbij helpen.

Binnen drogen
Heb je een wasdroger? Maak daar in het hooikoortsseizoen gebruik van of droog je was binnen. Voor even een beetje minder duurzaam.

Neem bij vragen of ernstige klachten altijd contact op met de huisarts.

Wat zegt de allergoloog over hooikoorts? Bekijk het filmpje.