Envelop80pxMensen met een allergie voor melk, ei, soja, tarwe of met een lactose-intolerantie kunnen dieetkosten aftrekken als bijzondere ziektekosten in hun belastingaangifte voor 2013.

Die aftrek is een vast bedrag per dieet en geldt per persoon in je gezin. Heb je twee gezinsleden met het dieet, dan kun je dus dubbel aftrekken. Niet alle allergieën komen in aanmerking voor belastingaftrek, alleen de diëten van de dieetlijst 2013: zonder melk, ei, soja, tarwe en lactose. Ook met coeliakie kun je dieetkosten aftrekken. Als de belastingdienst erom vraagt, moet je een verklaring van een arts of diëtist kunnen overleggen.

Drempel
Voor het aftrekken van de dieet- en andere ziektekosten, geldt een drempel. Heb je nog andere ziektekosten kom je dus eerder aan de drempel waarboven je moet zitten om de kosten te mogen aftrekken. Stel: je hebt een gezamenlijk gezinsinkomen van € 33.000. De drempel is dan € 544,-. Als je één kind met koemelkallergie hebt mag je € 200 aftrekken, maar heb je twee kinderen met koemelkallergie en die kinderen kregen ook nog steunzolen in 2013, dan zit je ruim over de drempel heen. Een ander voorbeeld: je eet tarwe- en kippeneivrij. Je mag dan € 1000 aftrekken.

Paar tientjes of meer
Voor veel mensen met voedselallergie in hun gezin zal deze belastingaftrek niets of weinig schelen per jaar. Maar het kan ook de moeite lonen. Als je bijvoorbeeld meerdere gezinsleden met allergie hebt of als je voor meerdere voedingsmiddelen allergisch bent, worden de bedragen al hoger. Als je naast de dieetkosten ook andere ziektenkosten hebt gemaakt, denk bijvoorbeeld aan steunzolen of homeopatische geneesmiddelen, dan is het misschien toch de moeite waard je kosten op een rijtje te zetten. Toch maar even de rekenhulp invullen dus? Of even doorgeven aan de boekhouder.

 

Vaste aftrekbare bedragen voedselovergevoeligheid

Koemelkeiwitvrij

€ 200

Soja-eiwitvrij

€ 50

Kippenei-eiwitvrij

€ 50

Lactosebeperkt/ 
lactosevrij

€ 200

Tarwevrij

€ 900

Tarwevrij in 
combinatie 
met kippenei-
eitwitvrij

€ 1.000

  1. Koemelkeiwitvrij
    in combinatie met 
    kippenei-eiwitvrij

€ 250

Koemelkeiwitvrij in 
combinatie met 
soja-eiwitvrij

€ 400

Koemelkeiwitvrij in 
combinatie met 
kippenei-eiwitvrij en 
soja-eiwitvrij

€ 450

Koemelkeiwitvrij in 
combinatie met 
kippenei-eiwitvrij, 
soja-eiwitvrij en 
tarwevrij

€ 1.250

Koemelkeiwitvrij in 
combinatie met 
glutenvrij

€ 1.350

Koemelkeiwitvrij in
combinatie met 
glutenvrij en tarwevrij

€ 1.350