wrap80px

Een 17-jarige jongen overleed op 26 maart aan een allergische reactie na het eten van een wrap bij McDonald’s. De jongen at de Small Wrap Saté, die de vervanger is van de eerder uit het assortiment genomen Small Wrap Honing.

Wat een groot verdriet voor de familie en de mensen in de directe omgeving van deze tiener. Wat een schrik voor de mensen van het fastfoodrestaurant. We merkten in de afgelopen dagen dat ook de mensen die zelf te maken hebben met anafylaxie dit bericht als schokkend en beangstigend ervaren. Hoe kon dit gebeuren? En: hoe voorkom je dat het jezelf of je kind overkomt? Kan ik nu niet meer bij McDonald’s eten?

Meer over uit eten>

Wat er die dag precies is gebeurd, is voor ons als buitenstaanders onbekend. Als Stichting Voedselallergie hebben we ervoor gekozen daarover niet te speculeren uit respect voor de jongen en zijn omgeving.

Veel van onze leden hebben positieve ervaringen met McDonald’s. De keten heeft haar allergiebeleid goed voor elkaar. De meest voorkomende allergenen worden helder vermeld op de website, maar ook op de placemats. De kans op kruisbesmetting is zeer klein, ook doordat alle voeding verpakt wordt.

Eind van het jaar gaat de nieuwe wetgeving in, waardoor onder andere de horeca de verplichte allergenen moeten vermelden. McDonald’s is daar al verder in dan vele anderen: er is nog een lange weg te gaan in de Nederlandse horeca.

Dan de cijfers: wereldwijd blijkt dat het risico op overlijden aan een anafylactische shock zeer klein is. De kans om in een jaar tijd aan de gevolgen van een anafylactische shock te overlijden is 1,81 op een miljoen. Voor mensen onder de negentien is die kans ietsje groter: 3,25 op een miljoen, wijst onderzoek uit. Wel blijkt het van groot belang dat je een adrenalinepen bij je hebt als je anafylactisch kunt reageren, dat je de pen tijdig gebruikt en daarna snel 112 belt.

Deze verdrietige situatie maakt ons nog gemotiveerder om iedereen met voedselallergie heldere en betrouwbare informatie te geven en te steunen bij het leven met voedselallergie.

Stichting Voedselallergie
Erna Botjes, voorzitter

NRC: McDonald's stopt verkoop wrap na dodelijke reactie klant>
Hart van Nederland:  McDonald's schrapt wrap na overlijden jongen>