child-eating-160x160Groeit mijn kind over zijn of haar voedselallergie heen - en wanneer? Dat is vaak één van de eerste vragen die ouders stellen bij de diagnose. Een studie uit 2013 werpt nieuw licht op deze vraag.

Maar weinig grote studies hebben onderzoek gedaan naar welke factoren kunnen voorspellen of een kind over zijn/ haar voedselallergie heengroeit. Tussen juni 2009 en februari 2010 onderzochten Dr Ruchi Gupta en zijn collega's uit het Ann & Robert H. Lurie Kinderziekenhuis in Chicago de families van 40.104 kinderen in de VS - de grootste studie tot nog toe. Ze analyseerden data voor negen veel voorkomende voedselallergieën: melk, pinda, schaaldieren, noten, vis, tarwe, soja en sesam.

De studie, die in 2013 werd gepubliceerd, vond 3188 kinderen met een voedselallergie en 1245 die eroverheen waren gegroeid. De belangrijkste conclusies waren:

  • Iets meer dan een kwart van de kinderen (26,6%) groeide over hun allergie heen, gemiddeld op de leeftijd van 5,4 jaar.
  • Kinderen die allergisch waren voor melk, ei, of soja groeiden het vaakst over hun allergie heen. Kinderen allergisch voor schaaldieren, noten en pinda hadden minder kans hun allergie kwijt te raken.
  • Hoe eerder de eerste allergische reactie plaatsvond, des te waarschijnlijker was het dat het kind later over de allergie heen zou groeien.

Andere factoren die bijdragen aan het kwijtraken van een allergie zijn onder andere het hebben van alleen milde tot middelzware reacties, allergisch zijn voor slechts één voedingsmiddel, en alleen eczeem hebben als symptoom. Daarentegen hebben kinderen met ernstige reacties (moeite met ademen, opgezwollen gezicht en anafylaxie) en met meer dan één voedselallergie minder kans op betere tolerantie.

Ook kwamen de onderzoekers erachter dat kinderen met een donkere huidskleur minder vaak over hun allergie heen groeiden dan kinderen met een lichte huidskleur, en datzelfde goldt voor jongens ten opzichte van meisjes.

Dr. Gupta en haar team concludeerden dat, hoewel meer studies over langere tijdsperioden deze resultaten nog moeten bevestigen, deze data het omgaan met voedselallergieën het het advies van artsen kan verbeteren.

Bron: FARE: Who is Likely to Outgrow a Food  Allergy?