peanuts-1046140 160Het Wilhelmina Kinderziekenhuis onderzocht of een bloedtest werkt bij het aantonen van pinda-allergie. Bij 62 procent van de kinderen kon op die manier een pinda-allergie adequaat worden vastgesteld.

Volgens dit artikel in EOS Wetenschap laten veel ouders liever geen voedselprovocatietest met pinda bij hun kinderen afnemen, omdat ze bang zijn voor een heftige allergische reactie. Daarom hebben artsen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis onderzocht of een bloedtest net zo effectief is.

Bij de test gingen ze op zoek naar antistoffen tegen het pinda-eiwit Ara h 2. Bij 62 procent van de kinderen kon op die manier een pinda-allergie adequaat worden vastgesteld. De overige 38% moest nog steeds een voedselprovocatietest ondergaan. Toch vindt arts-onderzoeker Francine van Erp dit een positief resultaat. ‘Door de nieuwe bloedtest nemen we nu veel minder kinderen met een verdenking op pinda-allergie op voor een voedselprovocatietest’, vertelt ze. ‘Dat is minder belastend, veiliger én goedkoper.’

Door je kind te laten testen, weet je zeker of er sprake is van een pinda-allergie of niet. Zo hoef je (misschien) niet onnodig een zwaar dieet voor te schotelen.

Meer over pinda-allergie>