children-652270 640Het risico op voedselallergie bij broers en zussen van kinderen met voedselallergie is maar een klein beetje hoger dan het risico bij de totale bevolking. Een studie laat zien dat het merendeel van broers en zussen (53%) bij tests wel sensitisatie vertoonde, maar geen symptomen van allergie had. Een derde van de broers en zussen was niet allergisch, en slechts 13,6% had een echte voedselallergie.

Families waarin één kind voedselallergie heeft, vragen zich vaak of of ze hun andere kinderen ook moeten laten testen voordat ze voedingsmiddelen introduceren waarop het kind allergisch zou kunnen reageren. Een studie in het Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice toont aan dat dit veel vals positieve tests oplevert. Het risico op allergie is eigenlijk veel lager dan uit de tests zou blijken.

"We zagen dat testen bijvoorbeeld een sensitisatie (gevoeligheid) voor pinda's aangaven bij kinderen die nog nooit een pinda hadden gegeten. Maar dat betekent niet dat zo'n kind ook allergisch voor pinda's wordt," zegt hoofdonderzoeker Ruchi Gupta. "Met deze onderzoeksgegevens kunnen we betere richtlijnen ontwikkelen. We raden aan kinderen niet te laten testen voordat ze het voedingsmiddel zelf al eens hebben geprobeerd. Zo krijg je geen valse uitslagen, en hoeven de kinderen het voedingsmiddel niet te vermijden. Op de lange termijn kan het blijven eten van bepaalde allergenen  zelfs voedselallergie voorkomen."

Aan de studie deden 1.120 kinderen mee, waaronder kinderen met een voedselallergie en hun biologische broers en zussen. De resultaten zijn gebaseerd op data uit een vragenlijst en een huid- en bloedpriktest.

Bron: www.sciencedaily.com