Erna 80pxTijdens de Familiedag op zaterdag 1 oktober hield SVA-voorzitter Erna Botjes een lezing over de vraag: hoe groot is de kans op een dodelijke allergische (anafylactische) reactie? Het antwoord daarop is: niet heel erg groot. Maar er zijn wel risicofactoren die de ernst van een reactie kunnen beïnvloeden.

De kans op een fatale anafylactische reactie bij een voedselallergie is slechts 1 op 100.000 tot 1 op een miljoen. Toch vermijden veel mensen angstvallig producten met 'sporen van' omdat ze bang zijn naar het ziekenhuis te moeten. Die angst is ongegrond, zegt Erna Botjes in haar lezing tijdens de Familiedag.

Wel zijn er verschillende risicofactoren die kunnen maken dat je eerder heftig reageert op een allergeen. Bijvoorbeeld:

  1. De weerstand van de patiënt als gevolg van leeftijd, geslacht, infecties, hormoonniveaus en gevoeligheid voor histamine.
  2. Astma en andere chronische aandoeningen kunnen de kans op een erge allergische reactie verhogen.
  3. Gebruik van alcohol, drugs of medicijnen zoals pijnstillers (NSAIDs), bloeddrukverlagers en bètablokkers.
  4. Inspanning: bij flinke inspanning pompt het hart sneller bloed door het lijf en verandert de manier waarop allergenen worden opgenomen.
  5. Risico nemen: vooral jongeren nemen soms onnodige risico's door niet op te letten bij eten en zoenen, of door hun adrenalinepen niet bij zich te hebben of te gebruiken wanneer dat nodig is. Veel mensen willen een ziekenhuisbezoek liever vermijden, en ondernemen daarom niet tijdig actie, waardoor de situatie uit de hand kan lopen.
  6. Verkeerd inschatten van een anafylactische reactie. Een opgezet gezicht is bijvoorbeeld geen ernstige reactie, benauwdheid wel. Wacht nooit af bij benauwdheid!

Fatale reacties komen eigenlijk niet voor bij producten met waarschuwingen als 'Kan sporen bevatten van X' of 'Gemaakt in een fabriek waar ook X wordt verwerkt.' Dit omdat de doses allergeen voor 95% van de allergische mensen niet de drempelwaarde overschrijden. Bij de overige 5% roept het kleine beetje allergeen slechts mildere reacties op. Verder is er geen wezenlijk verschil tussen producten met of zonder melding van 'sporen van'. Relatief gezien gaat het vaker fout bij producten waar de melding niet op staat.

Binnenkort meer info en foto's van de Familiedag op onze site!