little girl 1381471 640Onze darmen doen meer dan alleen voedsel verteren, volgens een artikel van The Conversation. Baby’s ontwikkelen zich anders als ze met een keizersnede ter wereld komen, en hebben een rijker ‘microbioom’ als ze uitsluitend borstvoeding krijgen.

Vroeger dachten artsen en wetenschappers dat foetussen geen bacteriën in hun darmen hadden, tot het moment dat ze geboren werden. Maar die theorie werd onderuit gehaald toen ze bacteriën ontdekten in het meconium (de eerste poep van een baby). Wel zijn deze eerste bacteriën niet erg divers. Pas later komen er andere bacteriën bij, die helpen bij het ontwikkelen van een goedwerkend en stabiel immuunsysteem.

Keizersnede

Of een baby op een natuurlijke manier of met een keizersnede ter wereld komt, heeft een effect op de soorten bacteriën die later in het lichaam worden aangetroffen. De moeder geeft via het geboortekanaal nuttige bacteriën aan haar kind door. Allergische aandoeningen zoals astma en hooikoorts komen vaker voor bij kinderen die geboren werden via een keizersnede. Ook kunnen ze sneller coeliakie ontwikkelen.

Borstvoeding

Kinderen die uitsluitend borstvoeding krijgen, hebben een ander microbioom (populatie van bacteriën in ons lichaam) dan andere pasgeborenen. Moedermelk bevat een stof die de groei van andere bacteriën helpt. Maar zodra kinderen flesvoeding krijgen, ook wanneer alleen als aanvulling, verandert hun microbioom. Een studie uit de VS toonde aan dat kinderen die alleen borstvoeding kregen, beter antibiotica en gifstoffen konden weerstaan, en beter infecties konden bevechten. Ook zouden deze baby’s minder kans hebben op allergie en auto-immuunziektes.

‘Vaginal seeding’

Sommige mensen zijn voorstander van ‘vaginal seeding’ (ook wel ‘microbirthing’) waarbij een uitstrijkje uit de vagina van de moeder over de mond en ogen van een pasgeboren baby wordt gesmeerd. Daarmee wordt het nadelige effect van een keizersnede mogelijk teniet gedaan. Andere artsen waarschuwen dat zo ook onbedoeld vervelende infecties van moeder op kind kunnen worden overgedragen. Meer onderzoek is nodig om te bepalen of deze techniek goede resultaten oplevert.

Andere ideeën

Wetenschappers onderzoeken ook nog andere methoden om te zorgen dat baby’s een goede afweer ontwikkelen dankzij de bacteriën in hun darmen. Eén daarvan is een baby pas na 12 uur in bad te doen. Een andere methode is het toevoegen van nuttige bacteriën aan flesvoeding. Tot nog toe is er geen hard bewijs dat dit het risico op allergieën zou verminderen. Maar er wordt aan gewerkt!

Lees het oorspronkelijke artikel hier: https://theconversation.com/gut-instinct-how-the-way-youre-born-and-fed-affect-your-immune-system-65104