party 1597689 640Bijna de helft van de mensen met een voedselallergie meldt zich minimaal één keer per maand ziek. En allergiepatiënten zouden op grote schaal feestjes mijden. Dat blijkt uit een enquête van het AllergiePlatform.

De enquête, uitgevoerd onder 866 mensen die overgevoelig zijn voor noten, pinda's, gluten, lactose of koemelk, haalde verschillende landelijke media, waaronder het Algemeen Dagblad, BNR NIeuwsradio en Metro.

Ziekteverzuim komt aan de ene kant door dieetfouten, waardoor een allergische persoon ziek wordt. Aan de andere kant zou er ook een groep mensen zijn, die sociale gelegenheden op het werk waarbij gegeten wordt liever mijden, en zich daarom ziek melden.

Daarnaast mijden veel mensen met een allergie of overgevoeligheid soms een feestje of etentje buiten de deur, omdat ze bang zijn problemen te ondervinden van hun allergie.

Hoe vervelend een allergie ook kan zijn, in de media-items wordt patiënten toch aangeraden zoveel mogelijk mee te doen met anderen. Er zijn immers veel vervangende dieetproducten op de markt en ook in restaurants en supermarkten wordt steeds meer rekening gehouden met allergieën. Wel moeten mensen die vermoeden een allergie te hebben, dat goed laten testen/ vaststellen door een arts. 'Voedselhypes' en 'placebodiëten' zijn mogelijk een oorzaak van dat restaurants de ernst van een echte allergie onderschatten.