ZeewierIn Azië is zeewier al jaren populair bij het bereiden van maaltijden. Nu lijkt het ook nog eens te kunnen bijdragen aan een oplossing voor bepaalde voedselallergieën.

Recentelijk is het enthousiasme voor deze algen overgewaaid naar het westen en vinden we zeewier ook hier als een gezond snack-alternatief. Zeewier heeft een laag caloriegehalte en bevat veel voedingsstoffen. Nu lijkt het ook nog eens te kunnen bijdragen aan een oplossing voor bepaalde voedselallergieën, meldt het Journal of Agricultural and Food Chemistry na een studie met muizen.

Bepaalde wieren lijken polysacchariden met anti-astmatische en anti-allergie-effecten te bevatten. In het onderzoek is één van deze soorten, de roodalg Gracilaria lemaneiformis, nader onderzocht. Het eiwit dat onder andere een rol speelt bij schelpdierallergie blijkt een minder hevig allergisch effect te teweeg te brengen wanneer ook de polysacchariden uit de roodalg worden toegediend. Verder onderzoek naar polysacchariden met anti-allergie-effecten zou kunnen leiden tot een beter begrip van voedselallergieën en het voorkomen daarvan, aldus de onderzoekers.

Link naar het wetenschappelijke artikel >