epipen nieuwVandaag heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) opgeroepen tot het omruilen van EpiPen en EpiPen Junior in Nederland.

Dit in verband met een terugroepactie van EpiPen en EpiPen Junior in Australië, Japan, Nieuw-Zeeland en enkele Europese landen. De aanleiding betreft twee uitzonderlijke gevallen, in België en Australië, waarbij de EpiPen niet goed functioneerde bij activatie vanwege een defect onderdeel. Dit potentiele defect kan er voor zorgen dat het product EpiPen moeilijker te activeren is in een noodsituatie (weigeren tot activatie of meer kracht nodig om te activeren).  In beide gevallen konden de patiënten een tweede EpiPen gebruiken die wel naar behoren werkte.

Per direct voert EpiPen een terugroepactie uit voor EpiPen producten met onderstaande charge nummers. De kans op een defect is zeer minimaal en er zijn testen uitgevoerd die concluderen dat corresponderende charges, die mogelijk een defecte component bevatten, geen defecten laten zien. Desalniettemin wordt in Nederland een vrijwillige recall uitgevoerd als voorzorgsmaatregel.
De teruggeroepen producten zijn gedistribueerd door Meda Pharma B.V.  tussen februari en oktober 2016. Het chargenummer en de vervaldatum staan op de EpiPen vermeld.

Lees hier de berichtgeving van IGZ over de vrijwillige terugroepactie: https://www.igz.nl/actueel/nieuws/terugroepactie-partijen-epipen.aspx.