labradoodleEen studie uit de VS laat zien dat baby's van families met huisdieren - waarvan 70% met een hond - meer microben hebben van twee typen die worden geassocieerd met een lager risico op allergieën en obesitas.

De universiteit van Alberta publiceerde een studie in april die aantoont dat het hebben van een huisdier voordelig kan zijn in het voorkomen van allergieën bij jonge kinderen. De theorie uit dit onderzoek bouwt voort op Canadese bevindingen, waaruit al eerder bleek dat kinderen met huisdieren een lagere kans hebben om astma te ontwikkelen.

Nu hebben onderzoekers ook aangetoond dat blootstelling aan microben van een huisdier tijdens de zwangerschap en/ of de eerste drie maanden na de geboorte van een baby een gunstig effect kan hebben. De aanwezigheid van twee soorten bacteriën, namelijk Ruminococcus en Oscillospira, wordt vergroot, en deze microben worden gelinkt aan vermindering van allergie en obesitas.

Dat geldt bij zowel een natuurlijke geboorte als bij een keizersnede, en ook antibioticagebruik bij de geboorte en (gebrek aan) borstvoeding maken hierbij geen verschil.

De onderzoekers speculeren dat de farmaceutische industrie misschien een pil zal ontwikkelen met deze microben, vergelijkbaar met probiotica, die allergieën bij pasgeboren baby's misschien kan voorkomen.

Lees meer over dit onderzoek op de site van ScienceDaily >>