IMG 4069 1024x768Het Amerikaanse blad 'Allergic Living' deelt vaak handige tips en ideeën voor het omgaan met voedselallergie. Zo ook dit verhaal van Morgan Smith, die met heftige allergieën gewoon in het buitenland ging studeren.

Een vertaling van het oorspronkelijke artikel:

"Stel je voor: je bent in Chateau de Sers in Zuid-Frankrijk, tussen de glooiende heuvels en zonsondergangen die je de adem benemen, en je eet fantastisch lekker samen met 13 dierbare vrienden.

Zo zag mijn Thanksgiving eruit toen ik in het buitenland studeerde. Het was als een sprookje dat waarheid werd: ik kon alles eten, zelfs al heb ik levensbedreigende voedselallergieën voor pinda's, boomnoten, vis en schaal- en schelpdieren.

Het zeventiende-eeuwse chateau met mijn vrienden was het hoogtepunt van mijn tijd in het buitenland, reizend door negen landen in Europa en het Verenigd Koninkrijk. Het kostte een hoop voorbereiding en oplettendheid om van de hele trip te kunnen genieten, maar het was het helemaal waard. De reis van mijn leven.

Voor vertrek

Plannen is de sleutel tot alles. Goede voorbereiding zorgt voor een naadloze ervaring, of je nu door de douane moet of je huis in het buitenland moet inrichten. Vooraf alles regelen is wat studeren in het buitenland tot een succes maakt. Belangrijk om bij het plannen aan te denken is:

 • Bedenk of je je prettig voelt bij een andere taal dan Engels. Spreek je de taal? En zijn er lessen die je in het Engels kunt volgen?
 • Check bij je eigen universiteit welke studies er worden aangeboden. Zorg dat je weet welke papieren er nodig zijn om je medicijnen te kunnen invoeren.
 • Bepaal welke leefomstandigheden het beste bij je passen: bij mensen in huis, in een studentenhuis met gedeelde keuken, of in je eigen appartement. Check of deze opties bestaan in het studieprogramma dat je hebt gekozen.
 • Weet hoe je kan communiceren met je ouders en het thuisfront. Heb je een simkaart nodig of een internationaal abonnement? Of ga je wifi gebruiken voor Skype? Spreek van te voren af hoe vaak je zult bellen.
 • Weet het nummer van de noodhulpdiensten van het land waar je heen gaat.
 • Zorg voor een geldig paspoort en immigratie- of visumpapieren (je universiteit kan je hierbij helpen)
 • Bereid je voor op huilende ouders (vooral je moeder) bij vertrek vanaf het vliegveld. Ja, het is gênant, maar zo laten ze zien dat ze van je houden.

Tijdens je verblijf

Voor de start van mijn kwartjaar in Lancaster in Engeland reisde ik met twee vrienden een maand lang door IJsland, Spanje, Frankrijk, Italië, en Griekenland. Ook ben ik nog een maand naar Kopenhagen in Denemarken geweest om onderzoek te doen voor een beleidsbrief die ik schreef toen ik terug was in Engeland. Steeds meer avonturen gaven me steeds meer ervaring in het omgaan met mijn voedselallergie in het buitenland. Nog meer lessen die ik heb geleerd:

 • In restaurants en op markten, gebruik apps om zinnen te vertalen als je de taal van het land niet spreekt. Ik gebruikte Google Translate en Allergy Smartz tijdens mijn reis. Je kunt ook kaartjes met vertaalde informatie laten maken, maar ik vroeg liever naar een ober of serveerster die Engels sprak om me te helpen een veilig gerecht van de kaart te kiezen. Sommige restaurants hebben Engelstalige menu's, maar niet allemaal.
 • Plan je uitjes vooraf en regel zoveel mogelijk zaken als eten, vervoer (vliegtuigen, treinen, bussen) en restaurants als je kunt voordat je vertrekt. Ik gebruikte meestal TripAdvisor om de beste plekken te vinden.
 • Vertrouw op je intuïtie. Als een restaurant je een slecht gevoel geeft, eet er niet.
 • Als je met vrienden samenreist, zorg dat ze weten van je allergieën, dat ze weten hoe een allergische reactie eruit ziet en hoe je een adrenaline auto-injector moeten toedienen. Een positieve kanttekening: mijn vrienden waren fantastische reisgenoten, vooral in Italië, waar veel restaurants gesloten zijn in augustus. Ze waren bereid niet te eten in een restaurant dat voor mij niet veilig was, zelfs al hadden we allemaal verschrikkelijke honger en waren er maar weinig geopende restaurants te vinden.

Geleerde lessen

In het buitenland studeren was één van mijn meest lonende ervaringen. Ik heb zoveel over mezelf en andere culturen geleerd en een nieuwe blik op het Amerikaanse leven gekregen. Dankzij mijn planning en voorbereiding ging het meeste vanzelf. Desondanks zijn er nog een paar belangrijke lessen die ik met jullie wil delen:

 • Stel dezelfde vragen over eten in restaurants die je in je thuisland zou vragen. Obers en serveersters in andere landen zijn vaak erg aardig bij het beantwoorden van zulke vragen. Wanneer ze je niet helemaal begrijpen, kun je vertaalapps gebruiken. Zet je veiligheid altijd voorop bij reizen en eten in het buitenland.
 • Laat je ouders iets horen, elke keer als je naar een nieuwe locatie vertrekt. Er gebeurt veel in de wereld, en je ouders zullen het waarderen te weten waar je bent als je zonder hen reist.
 • Vergeet nooit je adrenaline auto-injector mee te nemen. Hopelijk heb je dit geleerd al lang voordat je ging reizen, maar als je dat niet hebt: het is van levensbelang. Het is ook altijd nuttig om te weten waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis is in de stad waar je bent.
 • Weet drie makkelijke recepten uit je hoofd. Je hebt niet de beschikking over alle merken die je van thuis kent, dus probeer makkelijke gerechten te bedenken die je kunt maken met algemene ingrediënten. Drie goede recepten kennen voor lunch of avondeten maakt dat je eenvoudig boodschappen kunt doen en eten kunt koken (of je nu bij mensen inwoont of een eigen keuken hebt). Van daar uit kun je meer dingen uitproberen.

In het buitenland studeren is zeker mogelijk met voedselallergieën! Het vraagt alleen wat extra voorbereiding, planning en oplettendheid. Bon voyage!"