syringe 1884758 640De European Medicine Agency waarschuwt artsen en apothekers dat ze geen methylprednisolon-injecties moeten voorschrijven aan patiënten die allergisch zijn voor melk.

Methylprednisolon wordt voorgeschreven als ontstekingsremmer bij bijvoorbeeld MS of reumatische aandoeningen (bron: apotheek.nl). Ook wordt het soms ingezet bij ernstige allergische reacties.

Maar injecties met methylprednisolon bevatten lactose, en daardoor mogelijk ook sporen van koemelkeiwit. Enkele gerapporteerde gevallen van zware allergische aanvallen na het toedienen van zo'n injectie bij patiënten met een melkallergie hebben ertoe geleid dat de European Medicine Agency het middel opnieuw heeft beoordeeld.

Het advies is dus voor mensen met een melkallergie om deze injecties te vermijden of in elk geval de risico's goed door te spreken met een arts. De productinformatie wordt nu aangepast door de fabrikant. Op termijn wil de fabrikant het gebruik van lactose/ koemelkeiwitten uit het productieproces elimineren.

Lees de volledige tekst (in het Engels) op de site van de EMA >