pinda80px'Onderzoekers melden doorbraak bij behandeling van pinda-allergie' meldt nieuwssite nu.nl vandaag. Is deze doorbraak werkelijk veelbelovend?

Het artikel op nu.nl (link) gaat over een Australische studie die is gepubliceerd in medisch tijdschrift The Lancet. Onderzoekers 'genazen' bij zo'n tweederde van hun kinderpatiënten een pinda-allergie door een combinatie van orale immunotherapie en probiotica.

Fantastisch nieuws natuurlijk. Ook in Nederland worden veelbelovende vorderingen gemaakt met immunotherapie tegen pinda-allergie, met als bekendste voorbeeld de pindapleister. Verder lopen er in de Verenigde Staten onderzoeken, zoals het geven van immunotherapie samen met het anti-allergiemiddel Xolair.

De kanttekening die wij maken bij deze onderzoeken is dat het effect over langere tijd (10 jaar) nog onbekend is, terwijl dat zeker van belang is bij ernstige reacties.

"Dit kleine Australische onderzoek met probiotica is hoopvol, maar zal op een grotere groep moeten worden overgedaan. 63% succesvol van de kinderen is natuurlijk fantastisch. Maar waarom de andere 37% niet? De ontwikkelingen bieden perspectief, maar genezing is nog te stellig gezegd," aldus onze voorzitter Erna Botjes.