Peanut butter jelly sandwichVoor veel ouders van kinderen met een pinda-allergie is het een opluchting als de school of het klaslokaal pindavrij wordt gemaakt. Maar heeft zo'n pindavrij beleid wel zin?

Door geen pinda's op school toe te laten (bijvoorbeeld in pindakaas op brood) hopen sommige scholen op een veiliger omgeving voor leerlingen met een ernstige pinda-allergie. Ook helpt zo'n beleid bij het geruststellen van ouders. Toch is er geen direct bewijs dat een pindavrije school veiliger is.

Een recent gepubliceerd onderzoek uit de VS laat zien dat, opmerkelijk genoeg, er in pindavrije basisscholen vaker een adrenalinepen wordt gebruikt dan op scholen waar pinda's wel zijn toegestaan. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat niet elke meegebrachte lunch of snack van andere leerlingen wordt gecontroleerd. Door brieven en posters worden ouders wel vaak geattendeerd op het pindavrije beleid, maar of dat ook strict wordt nageleefd, ligt aan hun kennis en bereidheid om dit beleid op te volgen. Zo kan er schijnveiligheid voor een pinda-allergisch kind ontstaan.

Daarentegen kan een pindavrij beleid veel emoties oproepen, niet alleen bij ouders van allergische kinderen, maar ook bij andere ouders die zich ongemakkelijk voelen bij de strenge regels voor eten, feestjes en traktaties. Ook kan het raar zijn voor kinderen met andere allergieën, die misschien voelen dat hun allergie 'minder erg' wordt gevonden dan een pinda-allergie.

De auteurs van het artikel raden scholen daarom aan een goed allergieplan op te stellen, waarbij op individueel niveau wordt gekeken wat er wenselijk en/ of mogelijk is. Het belangrijkst is om bewustwording en voorlichting te regelen, zodat iedereen weet wat allergie inhoudt en hoe je ermee om moet gaan.

Lees het volledige artikel >