woman 698987 1920Vaak wordt bij voedselallergie vooral gedacht aan kinderen. Maar ook op latere leeftijd kun je voedselallergie krijgen. Volgens Amerikaanse onderzoekers gebeurt dit steeds vaker.

Meer dan 40.000 volwassenen in de Verenigde Staten werken mee aan een onderzoek naar voedselallergie. Voorlopige data suggereren dat bijna 52% van de deelnemers met een voedselallergie één of meerdere allergieën pas na hun achtiende kreeg.

Meest voorkomende allergieën

De meest voorkomende allergie bij volwassenen is een allergie voor schaal- en schelpdieren, en deze allergie komt ook vaker voor bij volwassenen dan bij kinderen. Allergieën voor pinda's en voor noten komen op plaats twee en drie.

Oraal allergiesyndroom

De onderzoekers merkten dat sommige patronen uniek zijn voor volwassenen die pas op latere leeftijd allergisch werden. Een voorbeeld is het oraal allergiesyndroom dat voorkomt bij een klein percentage hooikoortspatiënten. Omdat de eiwitten in bijvoorbeeld berkenpollen erg lijken op eiwitten uit voedingsmiddelen als appels of kersen, kun je allergische symptomen in je mond of keel krijgen. Je bent dan niet echt allergisch voor appels of kersen, maar je lijf wordt als het ware voor de gek gehouden.

Mogelijke oorzaken

Veel volwassenen met een voedselallergie vragen zich af wat de oorzaak van hun plotselinge allergie is. Zwangerschap zou mogelijk leiden tot nieuwe allergieën, wat sommige wetenschappers doet vermoeden dat hormonen een rol spelen. Een andere oorzaak genoemd door patiënten is een virusinfectie. Meer onderzoek is nodig om hier achter te komen.

Omgaan met je allergie

Wij raden volwassenen die klachten hebben door bepaalde soorten voedsel altijd aan eerst naar de huisarts en/ of allergoloog te gaan om zich goed te laten onderzoeken. Een arts kan nagaan of je klachten door allergie of intoleratie worden veroorzaakt, of dat er iets anders aan de hand is. Ook kun je misschien medicijnen krijgen en een verwijzing naar een gespecialiseerde diëtist. Begin nooit uit eigen beweging een (streng) dieet, zonder eerst te weten wat er aan de hand is! Daarmee loop je misschien essentiële voedingsstoffen mis.

Met vragen kun je altijd bij de Stichting Voedselallergie terecht. Word lid en krijg het Zorgboek Voedselallergie cadeau!

Dit artikel is gebaseerd op een artikel in de New York Times van 4 augustus 2017. Klik hier voor de bron >