etiketmallEuropese voedsel- en drankenfabrikanten willen dat de Europese Commissie bepaalt hoe 'sporen van' allergenen op de verpakking van levensmiddelen moeten komen te staan. Nu zijn er veel verschillende manieren, wat verwarring zaait bij de consument.

De Europese Unie heeft strenge regels voor het vermelden van allergenen op productetiketten, maar niet voor meldingen als 'kan sporen bevatten van X', 'bevat mogelijk X' of 'is gemaakt in een fabriek waar ook X wordt verwerkt'. Fabrikanten zetten dit soort meldingen op hun verpakkingen om consumenten te waarschuwen voor mogelijke kruisbesmetting.

Elke Europese staat mag zelf richtlijnen maken voor de hoeveelheid potentieel allergeen die nodig is om op het etiket een 'sporen van'-zinnetje te moeten zetten. Omdat er geen standaard is, weten mensen soms niet goed wat ze met zo'n waarschuwing moeten. Hoe groot is de kans dat er een bepaald allergeen in een voedingsmiddel zit? En is 'sporen van' erger dan 'gemaakt in een fabriek waar ook'? Dit kan leiden tot een gebrek aan geloofwaardigheid van waarschuwingen, en ook tot gevaarlijke situaties voor mensen met een ernstige allergie.

Daarom roept FoodDrinkEurope, een associatie van voedsel- en drankenproducenten, op tot een geharmoniseerde richtlijn voor de hele Europese Unie met duidelijke, wetenschappelijk onderbouwde en makkelijk te vertalen informatie. "Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat producten op risico's zijn getest en dat waarschuwingen op de verpakking daar een direct gevolg van zijn."

Bron van dit artikel: Euractiv.com