overige allergenenDoor immunotherapie met het appelallergeen Mal d 1 hebben Oostenrijkse wetenschappers bij twintig proefpersonen appelallergie doen verminderen of verdwijnen.

Appelallergie komt vaak voor bij mensen die allergisch zijn voor berkenpollen, omdat de eiwitten van appel en berkenpollen op elkaar lijken. Symptomen van appelallergie zijn bijvoorbeeld zwelling, uitslag en jeuk in de mond en slokdarm. Onderzoekers van de universiteit van Wenen hebben een immunotherapie ontwikkeld die deze allergie tegengaat.

Zestig proefpersonen die allemaal een appel- en berkenpollenallergie hadden werden verdeeld in drie groepen: één groep kreeg een placebo toegediend, één groep een berkenpollenallergeen, en één groep het appelallergeen Mal d 1. De vrijwilligers kregen elke dag een paar druppels van het allergeen onder de tong.

Van de twintig proefpersonen die Mal d 1-druppels namen, hadden er zes tijdens de therapie al geen allergische symptomen. Na de therapie konden zij probleemloos twee appels per dag eten. Bij de veertien anderen waren er wel lichte klachten, maar ook zij hoefden na de therapie appels niet langer te mijden.

De volgende stap is om de proef op te schalen naar meerdere testgroepen in verschillende ziekenhuizen. Als hier ook positieve resultaten uitkomen en een farmaceutische fabrikant wordt gevonden om het MAl d 1 eiwit te produceren, kan de behandeling binnen enkele jaren op de markt worden gebracht.

Bron: ScienceDaily, 20 november 2017