dna 163466 640Onderzoekers in New York hebben zes genen gevonden die honderden andere genen activeren bij kinderen met een allergische reactie op pinda.

Dit is de eerste studie met menselijke proefpersonen waarbij genen worden onderzocht, terwijl de patiënt een dubbelblind placebogecontroleerde provocatietest ondergaat. Ook werd er voor het eerst gemeten wat het verschil is binnen één patiënt voor, tijdens en na een allergische reactie op pinda. Daardoor konden de onderzoekers de manier waarop genen werken en hoe dit verandert als iemand allergisch reageert nauwkeurig volgen.

Dit deden ze door bloed af te nemen van kinderen met een pinda-allergie die steeds grotere beetjes pinda kregen (tot 1 gram, of tot allergische reacties begonnen). Het team bekeek dan het bloed met RNA-sequencing en analyseerde de data met een computer. Zo konden ze precies zien wat er op genetisch en moleculair niveau in het bloed gebeurde.

De resultaten kunnen misschien worden gebruikt voor nieuwe therapieën.om allergische reacties te behandelen. "We begrijpen nog steeds niet helemaal wat er precies gebeurt in het lichaam tijdens een allergische reactie op pinda. Mogelijk kunnen deze genen helpen bij nieuwe studies en het voorspellen van hoe sterk iemand met een allergie zal reageren op pinda," aldus de hoofdauteur professor Supinda Bunyavanich.

Bron van dit artikel: www.mountsinai.org