Tests bij muizen laten zien hoe mestcellen reageren op stress van buitenaf, zoals psychische stress of allergenen die het lichaam binnenkomen. Muizen zonder een bepaalde receptor op hun cellen worden minder vaak ziek door stress.
Een onderzoeker van de universiteit van Michigan testte bij muizen hoeveel histamine er vrijkwam bij stresssituaties. Aan de ene kant bij psychische stress en aan de andere kant bij lichamelijke stress, zoals voedingsmiddelen waar je lichaam op zou kunnen reageren. Door de stress raakt het immuunsysteem overwerkt en kun je dus heftiger reageren of eerder ziek worden dan wanneer je geen stress zou hebben.
De ene helft van de muizen uit de proef had wel een receptor op hun cellen, de CRF1-receptor, en de andere helft van de muizen niet. "Waar de 'normale' muizen die last hadden van stress veel histamine in hun bloed hadden en vaker ziek werden, hadden de muizen zonder de CRF1-receptor lage histamineniveaus, weinig ziekte en waren ze beschermd tegen beide soorten stress. Dat wijst erop dat CRF1 een rol speelt bij sommige ziekten en aandoeningen," aldus de onderzoeker.
Door dit onderzoek zou de manier waarop we omgaan met ziekten zoals astma, prikkelbare darmsyndroom en allergieën kunnen veranderen. Op basis van de resultaten kunnen misschien nieuwe mestceltherapieën worden ontwikkeld.
Bron van dit artikel: ScienceDaily.com, 10 januari 2018