steak 2568056 640 vierkantAntistoffen tegen rood vlees kunnen bijdragen aan de opbouw van plaque in de aderen rondom het hart. Daarom zijn mensen met een roodvleesallergie (alfa-galsyndroom) oververtegenwoordigd onder de hartpatiënten, aldus Amerikaanse onderzoekers.

Al een tijdje vermoedden onderzoekers dat allergenen veranderingen in het immuunsysteem kunnen veroorzaken, en zo effect kunnen hebben op andere organen zoals het hart. Maar nog niemand had kunnen vinden welk allergeen medeverantwoordelijk is voor hartklachten.

Wetenschappers uit Virginia in de Verenigde Staten hebben nu ontdekt welk allergeen dit is: 'galactose-α-1,3-galactose' ofwel alfa-gal. Dit komt voor in rood vlees. Een allergie voor rood vlees wordt veroorzaakt door de beet van een bepaalde soort teek (lees meer).

Antistoffen (IgE) tegen alfa-gal worden nu gelinkt aan meer plaque in de aderen rondom het hart, met adervernauwing als resultaat. Voor dit onderzoek keken ze in het bloed van 118 volwassenen, van wie ongeveer een kwart antistoffen tegen alfa-gal in het bloed had. Deze groep had 30 procent meer plaque in de aderen dan de groep mensen zonder alfa-gal-antistoffen.

Het is nog maar een klein onderzoek dat moet worden opgevolgd door grotere onderzoeken bij mensen en bij dieren. Maar het kan mogelijk veel uitmaken voor een specifieke groep patiënten, die met een dieet zonder rood vlees hun hartklachten zouden kunnen voorkomen of zelfs tegengaan.

Bron van dit artikel: ScienceDaily, 14 juni 2018