Wanneer u een ernstige allergische reactie op voedsel heeft doorgemaakt, raden we aan u te laten verwijzen naar een allergoloog. Die heeft ervaring met voedselallergie en anafylaxie. Voor de diagnose voedselallergie zal de arts verschillende gegevens verzamelen. Allereerst is uw medische geschiedenis belangrijk:
Verder zal de allergoloog willen weten of in uw naaste familie aanleg voor allergie voorkomt. Dit noemen we ‘atopie’. Het is een risicofactor voor het ontwikkelen van voedselallergie. Ook gaat de allergoloog na of er factoren meespeelden die de voedselallergie versterken. Denk hierbij aan gelijktijdige inname van alcohol of bepaalde medicijnen. Voorbeelden van deze medicijnen zijn aspirine, codeïne, ACE-remmers en bèta-blokkers. Maar ook lichaamsbeweging, stress, hormonale verandering tijdens de menstruatiecyclus en een warme douche kunnen de klachten doen verergeren.
[Bron: Food Allergy and Anaphylaxis]
Onderzoek
Voordat uw arts daadwerkelijk kan vaststellen dat u voedselallergie heeft, zullen eerst allergologische onderzoeken nodig zijn. Meer over bloedonderzoek, huidpriktest, prikpriktest en eliminatie-provocatietest vindt u onder Wat is voedselallergie, Diagnose.
Ook bij zwangerschap of bij het geven van borstvoeding kan de adrenalinepen worden gebruikt.
Het risico op een anafylactische reactie zult u een plek moeten geven in uw dagelijks leven. Informatie en voorbereiding helpt daarbij. Hoe beter u bent voorbereid, hoe groter de kans dat u of uw kind het leven wordt gered. Op basis van ervaringen van veel mensen met anafylaxie geven we u onderstaande tips.
Ook kruisreacties komen voor. Bijvoorbeeld mensen met latexallergie kunnen na het eten van bijvoorbeeld kiwi of banaan een anafylactische reactie krijgen. Dit komt door de zogenaamde kruisreactie. De eiwitten van de banaan en de kiwi lijken zo sterk op de eiwitten in latex dat het lichaam zich kan vergissen en toch reageert.
Heeft u een ernstige allergische reactie op een bepaald voedingsmiddel gehad? Dan is er een belangrijke aanleiding dat een allergoloog u onderzoekt. Deze zal uw medische geschiedenis nagaan en onderzoek laten uitvoeren. Vervolgens zal de allergoloog samen met u een behandelplan opstellen. U zult moeten leren hoe te handelen als u nogmaals een anafylactische reactie krijgt.
In principe kan iemand op elk voedingsmiddel reageren. We kennen meer dan 170 allergenen.
De voedingsmiddelen waarbij anafylaxie het meest voorkomt zijn pinda’s, noten en zaden, vis, schaaldieren, eieren en bepaalde exotische vruchten zoals kiwi. Een anafylactische reactie op koemelk zien we vaker bij (jonge) kinderen dan bij volwassenen
Mensen die de aanleg hebben allergisch te kunnen reageren en mensen die al eerder een ernstige reactie op voeding hebben meegemaakt hebben kans een anafylactische reactie te krijgen.
Een allergische reactie kan beginnen met een onbestemd gevoel en bijvoorbeeld huidreacties als jeuk, galbulten, roodheid en zwelling van handen, lippen, gezicht en oogleden. Vaak treden ook maagdarmklachten op, zoals buikkramp, misselijkheid, braken en diarree. Levensbedreigend wordt de reactie als de luchtwegen en het hart- en vaatstelsel mee gaan doen in de vorm van zwellingen van tong en keel, blauwe lippen, moeilijke ademhaling, moeizaam spreken, hese stem, aanhoudend hoesten, een daling van de bloeddruk en uiteindelijk bewusteloosheid. We spreken dan van een anafylactische shock. Of en in welke volgorde deze klachten voorkomen, verschilt per persoon.
Niet alle genoemde klachten komen altijd voor. De tijd tussen het nuttigen van voedsel en de reactie varieert. Maar meestal treden de eerste symptomen binnen een paar minuten op. Bovendien geldt als regel: hoe sneller de reactie optreedt, hoe ernstiger het verloop.