eimelk80pxTwaalf procent van de Nederlanders denkt een voedselallergie te hebben, maar amper een derde heeft symptomen die werkelijk bij een allergie zouden passen. Dat zegt promovendus Dorien Westerlaken in een interview met EenVandaag.

Westerlaken voerde onderzoek uit door middel van vragenlijsten. Slechts een klein deel van de respondenten gaf symptomen en klachten op die bij voedselallergie passen. Het overige deel 'noemt voedingsmiddelen, symptomen of een duur tot de klachten ontstaan die eigenlijk helemaal niet passen bij voedselallergie'.

Een oorzaak hiervan kan zijn dat veel mensen de termen voor allergie, intolerantie of overgevoeligheid met elkaar verwarren. 'Klachten door voeding zijn niet altijd een allergie', aldus Westerlaken. Een allergie wordt veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem en kan kort na inname van het allergeen leiden tot heftige klachten in het hele lijf.

Leer meer over voedselallergie>

Andere klachten, die meestal onder 'intolerantie' of 'voedselovergevoeligheid' worden geschaard, hebben oorzaken zoals gebrek aan een bepaald enzym of gevoelige darmen, en leiden meestal vooral tot darmklachten. Het immuunsysteem is hierbij niet betrokken.

De enige manier om zeker te weten of iemand een voedselallergie heeft, is een dubbelblinde placebogecontroleerde voedselprovocatie in het ziekenhuis.

Westerlaken: 'Het staat iedereen vrij een dieet te volgen [als je je daardoor beter voelt], maar noem het alsjeblieft geen allergie. Het risico bestaat dat restaurants het niet meer serieus nemen, en dat daardoor gevaarlijke situaties ontstaan voor mensen die een echte (levensbedreigende) voedselallergie hebben.'

Bron van dit artikel: EenVandaag, 11 oktober 2018