eiOver de hele wereld worden kinderen steeds vaker overgevoelig voor voedsel. Die stijging is vooral duidelijk in westerse landen. Maar waarom?

Het aantal kinderen met voedselallergie is de afgelopen decennia hard gestegen. In het Verenigd Koninkrijk heeft 7% van kinderen voedselallergie, in Australië zelfs 9%, en over heel Europa is het percentage 2%. Levensbedreigende allergische reacties kunnen al optreden na een spoortje allergeen, en de impact die dit kan hebben op patiënten en hun families is vaak groot.

Hoewel we niet zeker weten wat deze stijging veroorzaakt, zijn er toch een aantal theorieën. Het meest waarschijnlijk is dat de oorzaak ligt in onze omgeving en westerse leefstijl. In landen buiten het 'westen' komen allergieën namelijk veel minder vaak voor, en ook is bekend dat niet-westerse migranten vaker astma of voedselallergie krijgen in hun nieuwe thuisland. Allergie komt daarnaast ook vaker voor in steden dan op het platteland.

Luchtvervuiling, ander eten en minder blootstelling aan allerlei bacterieën zouden zeker een factor kunnen zijn. Kinderen krijgen minder infecties op jonge leerftijd, waarna hun immuunsysteem zich misschien kan richten op minder gevaarlijke binnendringers zoals eiwitten in voedsel. Een tekort aan vitamine D (door te weinig zonlicht) wordt soms ook aangewezen als oorzaak.

Een bekende theorie is dat blootstelling van baby's aan allergenen op het juiste tijdstip met de juiste dosis via de juiste weg moet gebeuren. Krijgt het kind een allergeen binnen via de huid door eczeem, dan wordt het sneller allergisch dan als de eerste aanraking met een bepaald voedingsmiddel via de mond gebeurt. Daarom wordt tegenwoordig aangeraden om pinda te introduceren tussen 4 en 8 maanden, omdat het aantal kinderen met pinda-allergie dan met 80% afneemt.

Nog altijd is er geen genezing van voedselallergie mogelijk. Wel boeken wetenschappers en artsen vooruitgang met immuuntherapie. In Nederland zijn al meerdere 'pindapoli's', waar met toenemende doses pinda wordt geprobeerd patiëntjes minder allergisch te maken. Ook voor ei en melk worden dit soort therapieën uitgeprobeerd. Andere vormen van behandeling worden wereldwijd onderzocht.

Bron van dit artikel: BBC News