mri 2813909 640Voedselallergieën worden geassocieerd met een hogere activiteit van de ziekte MS, volgens onderzoek gepubliceerd in het Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.

Allergische patiënten hadden vaker een terugval en een grotere kans op verdere zenuwschade, te zien op MRI-scans, volgens de bevindingen uit het onderzoek.

Zowel genetische als omgevingsfactoren spelen waarschijnlijk een rol in de ontwikkeling van MS. Maar de precieze manier waarop deze factoren leiden tot een hoger risico is niet duidelijk. Allergieën voor pollen, huisstofmijt, gras en huisdieren; medicijnen; en voedingsmiddelen zoals melkproducten, schelpdieren, tarwe en noten zijn al eerder genoemd als risicofactoren, maar tot nog toe kon er in onderzoek geen bewijs worden gevonden.

Onderzoekers in de VS scanden daarom 1349 volwassenen met MS en namen een vragenlijst af. Een eerste analyse gaf aan dat een allergie gelinkt kan worden aan 22 keer meer MS-aanvallen. Toen echter andere invloedsfactoren mee werden genomen in die analyse, bleek dit effect niet te kloppen.

Wel vonden de onderzoekers een verband met voedselallergie: vergeleken met MS-patiënten zonder allergie hadden patiënten met voedselallergie 27 keer meer terugkerende vlagen van MS. En elke soort allergie zorgde voor een grotere kans op een actieve ziekte, waarbij ook weer voedselallergie bovenaan de lijst stond. Er werd overigens geen verband gevonden met de ernst van de klachten of de mate van motorische beperking.

De studie is observationeel, en daarom is het nog te vroeg om definitief te zeggen dat voedselallergie voor meer MS-klachten zorgt. Meer onderzoek naar de oorzaak is nodig. De onderzoekers denken wel twee verklaringen te hebben: mogelijk zorgt een voedselallergie voor meer ontstekingsreacties in het lichaam, of het heeft een effect op de samenstelling van je darmbacteriën die dan weer stoffen aanmaken die invloed hebben op het zenuwstelsel.

Bron van dit artikel: ScienceDaily, 18 december 2018