cosmetics 1367779 640Cosmetische producten, zoals lipbalsem, kunnen allergenen bevatten. Ernstige allergische reacties komen gelukkig niet vaak voor, maar het blijft belangrijk om etiketten op cosmetica te checken.

Regels voor etiketten van cosmetische producten zijn anders dan voor voedingsmiddelen. Plantaardige ingrediënten worden vaak genoemd volgens de Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten – de INCI-naam – maar hoeven niet extra gemarkeerd te worden zoals op voedingsmiddelen. Het is daarom belangrijk om de INCI-naam van je voedselallergenen te kennen, met name in oog- en lipmake-up.

Allergenen die gebruikt worden in cosmetica zijn onder andere tarwe (triticum vulgare), schaaldieren (chitosan/chitin), ei (ovum), lupine (lupinus albus), sesam (sesamum indicum), selderij (apium graveolens), soja (glycine max/soja) en oliën (vaak van amandelen (prunus amygdalus dulcis)). Wel bevatten oliën in cosmetische producten meestal alleen sporen. Ernstige allergische reacties door allergenen in cosmetica komen gelukkig niet vaak voor, maar neem het zekere voor het onzekere.

Bekijk ook: Overige allergenen - cosmetica

Bron: Allergy Insight, 27 januari 2019